Niet het Bernini-mysterie of de Da vinci code van de beroemde auteur Dan Brown, maar het Borski-mysterie staat centraal in de lezing en excursie over symbolen op landgoed Elswout. Elswout blijkt meer verhalen te verbergen dan gedacht. Voor een ieder die Elswout van een geheel andere kant wil leren kennen, houdt Jan-Willem van Velzen een lezing en een excursie tijdens open monumentenweekend.
Dat doet hij op zaterdag 10 september. Sinds 2013 doet geograaf en bioloog Jan-Willem van Velzen onderzoek naar de geschiedenis van het park en met name de symboliek daarbinnen. Tijdens de lezing zal hij een voorproefje geven van de onderzoeksresultaten tot dusver. Niet alleen de verborgen symboliek van Elswout komt aan de orde: ook gaat Van Velzen in meest recente inzichten over de geschiedenis van deze buitenplaats aan de orde. Jan-Willem van Velzen is als docent verbonden aan de Groene Academie.
Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur, maximaal 40 personen. Prijs: €10. Ook geschikt voor minder validen. Honden niet toegestaan.
Zondag 11 september is er een excursie. Die dag neemt Jan-Willem van Velzen je mee naar buiten en vertelt zijn verhaal naar aanleiding van een wandeling over het landgoed. Startlocatie: bij het poortgebouw. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur, maximaal 15 personen. Prijs 7,50 p.p. Niet geschikt voor mindervaliden.
Voor beide activiteiten graag aanmelden via: kennemerland@staatsbosbeheer.nl
Elswout is een van de fraaiste buitenplaatsen die in de 17e eeuw langs de binnenduinrand bij Haarlem zijn ontstaan. Aanvankelijk aangelegd in de formele stijl, werd Elswout eind 18e eeuw ingericht volgens de landschapsstijl toen Jacob Boreel eigenaar was van het landgoed. Tegenwoordig is Staatsbosbeheer eigenaar en is het hele park rijksmonument. Elswout is door Huub Schous in 2014 uitvoerig beschreven in zijn boek ‘Elswout, van buitenplaats tot wandelbos’.
Op de foto een detail van een bank met een leeuwenkop.