Door Bart Jonker
Heemstede/Rijsenhout – De Heemsteedse wethouders Arianne de Wit en Anneke Grummel waren afgelopen zaterdag 27 augustus te gast op het feestelijke Festival voor Hernieuwen bij afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden in Rijsenhout. Meerlanden viert dit jaar haar 25-jarige verjaardag. Het Festival voor Hernieuwen was gratis toegankelijk voor het publiek. Meerlanden en hun gemeentepartners willen met dit festival bewustwording bij het grote publiek creëren en zo afvalrecycling, hergebruik van grondstoffen uit afval, duurzaamheid en circulaire economie op een inspirerende manier onder de aandacht brengen. Meerlanden zamelt afval in voor negen gemeenten en 4000 bedrijven in de omgeving Schiphol, Bollenstreek en Zuid-Kennemerland, waaronder de gemeente Heemstede en Bloemendaal.
Leerzaam vermaak en inspiratie
Om 11 uur knipte algemeen directeur Angeline Kierkels van Meerlanden het lintje door, waarmee het Festival voor Hernieuwen officieel was geopend. “Hartelijk welkom”, sprak ze. “Kom ruiken, voelen en proeven. We hebben allerlei lekkers en allerlei workshops. Zo kunt u zien dat afval de nieuwe grondstof is en wat we ervan maken.”
Het festival bood leerzaam vermaak en inspiratie voor jong en oud. Het gaf een duidelijk beeld van hoeveel je met afval kunt doen, zoals recyclen en hergebruiken, waardoor de afvalberg aanzienlijk verminderd wordt. Er was onder meer een rondleiding mogelijk in de Groene Energiefabriek, er waren kramen met het e-waste stekkerfeest (recycling elektrische apparaten en laptops) en het Textielasiel (recycling van beddengoed en textiel) aanwezig. Voorts werd recycling van frituurvet en GFT onder de aandacht gebracht, waaruit je hernieuwde energie kunt maken. Er kon een balspel met elektrische bladblazers gespeeld worden, er was een bioscoopcontainer en je kon info en tips krijgen over moestuinieren. Aan entertainment was er evenmin een gebrek: er was een openingsact en muziekworkshop door Trashbeatz en Straattheater door Vlinders. Bezoekers kregen bij de uitgang een gratis zakje compost mee.
Zoveel mogelijk grondstoffen uit afval terughalen
“Meerlanden heeft in haar 25-jarige bestaan een grote groei en ontwikkeling doorgemaakt”, vertelt Just Zandhuis, verantwoordelijk directeur Klant en Operatie bij Meerlanden. “Wat ikzelf heel mooi vind, is dat we vooral de laatste tien jaar zien dat we niet alleen de uitvoering doen voor gemeenten, maar dat we echt een partner in business voor hen zijn geworden. We denken met ze mee over hoe we de circulaire economie kunnen versnellen en hoe we zoveel mogelijk grondstoffen uit afval kunnen terughalen.”
Meerlanden belangrijke partner
Wethouder Anneke Grummel beaamt het belang van het partnerschap met Meerlanden. “We zijn als heel college uitgenodigd, want Meerlanden is voor ons een heel belangrijke partner”, licht ze toe. “Het beleidsmatige deel zit in mijn portefeuille.” Wethouder Arianne de Wit gaat over het aandeelhouderschap. Arianne: “We hebben allebei een aparte rol, maar samen hebben we met Meerlanden te maken. Daar hebben Anneke en ik natuurlijk regelmatig overleg over, over wat we belangrijk vinden voor Heemstede en wat er op de agenda staat.”
Hoe nu verder in Heemstede na de afvalproef Merlenhoven?
Natuurlijk stelde deze krant aan beide wethouders de prangende vraag of de afvalproef van Merlenhoven nu verder over Heemstede wordt uitgerold. Volgens Anneke Grummel is het de vraag die de komende tijd beantwoord moet gaan worden. “Ik heb al in de korte tijd als wethouder gekeken hoe het in andere gemeenten gaat. Ik heb ook begrepen dat het een emotioneel onderwerp is waar je heel lang over kunt discussiëren en waar de meningen ook aardig over verdeeld zijn, ook in Heemstede”, laat ze weten. “We moeten onze lessen leren uit Merlenhoven, maar ook kijken hoe we het in andere delen in Heemstede zo goed mogelijk kunnen gaan invullen, samen met de gemeenteraad en de inwoners”, aldus Anneke. “Heemstede beschikt over circa 35% hoogbouw”, voegt Arianne de Wit toe. “Daar moet je het toch anders voor invullen dan voor laagbouw. Je moet echt per situatie bekijken wat goed past in Heemstede.” Anneke Grummel: “Er zijn meerdere wegen naar Rome mogelijk: we moeten in kilo’s afval achteruit en in kwaliteit vooruit, daar is iedereen het over eens, maar dat vergt echt wel maatwerk.”
Groen gas: de oplossing?
De voertuigen van Meerlanden rijden op groen gas, gewonnen uit GFT-afval. Ook een mooie mogelijke oplossing voor personenauto’s? Vroeger had je LPG-gas (minder CO2-uitstoot), daar hoor je nu ook nauwelijks iemand over. Een gastank met groen gas in de auto zou natuurlijk een prachtige milieuvriendelijke optie zijn. Is dit haalbaar of te duur? Nochtans is wereldwijd de blik vooral gericht op het ‘blik’ van elektrische auto’s, terwijl het stroomnet dit nu al nauwelijks aankan. Daarnaast heerst nog steeds de discussie of de productie, de (kobalt)accu’s en het bandenslijpsel van de aanzienlijk zwaardere elektrische auto’s wel zo duurzaam en milieuvriendelijk zijn ten opzichte van auto’s met conventionele brandstofmotoren en niet louter een verdienmodel zijn onder het mom van ‘milieuvriendelijk’.
Foto: V.l.n.r.: Financieel Directeur Meerlanden Dick Jansen, Algemeen Directeur Angelina Kierkels, wethouder Arianne de Wit, wethouder Anneke Grummel met haar dochtertje en Directeur Klant en Operatie Just Zandhuis. Fotograaf: Bart Jonker.