Tekst en foto’s: Bart Jonker
Delft – In de Dreamhall van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) wordt door 39 diverse en gemotiveerde studenten gewerkt aan het ontwerpen, bouwen en demonstreren van een hyperloop prototype. Deze studenten zetten voor dit projectteam Delft Hyperloop een jaartje hun academische studie opzij. Heemstedenaar Joep Stuyfzand en de Overveense Noor Rinkes, beiden studenten aan de TU Delft, maken deel uit van dit projectteam.
Joep komt uit oorspronkelijk uit Heemstede en Noor uit Overveen. “Ik heb vroeger zelfs nog als bezorger de Heemsteder rondgebracht in de Schilderswijk”, vertelt Joep enthousiast.
Zowel Joep als Noor doorliepen hun middelbare schooltijd op Sancta Maria in Haarlem. Aan de TU Delft doet Joep de studie lucht- en ruimtevaarttechnologie, terwijl Noor zich richt op de studie industrieel ontwerpen.
Wat is de hyperloop?
De hyperloop is een duurzaam innovatief en revolutionair hogesnelheidstransportsysteem dat gebruik maakt van bijna-vacuümbuizen waarin voertuigen onder druk reizen die voortgestuwd worden door magneten. Eigenlijk combineert de hyperloop de snelheid van een vliegtuig met het comfort van een trein. Een hyperloop is tevens vele malen energie-efficiënter en heeft geen uitstoot van fossiele brandstoffen. Dit is mogelijk door het hyperloopvoertuig (pod) te laten zweven met magneten op de pod, waardoor er geen wrijving plaatsvindt. Door de lage luchtweerstand in de buizen kunnen de voertuigen snelheden bereiken van meer dan 1000 km/u, terwijl ze energiezuiniger, milieuvriendelijker en handiger zijn dan vliegtuigen. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om van Amsterdam naar Parijs te reizen in slechts 30 minuten.
Ontstaan
“Elon Musk zette hyperloop op de kaart in 2013”, vertelt Joep. “Om mee te doen aan de eerste SpaceX Hyperloop competitie en geïnspireerd door het concept, heeft een groep studenten van de Technische Universiteit Delft de handen ineengeslagen en in 2016 Delft Hyperloop opgericht.” Noor voegt toe: “Ieder jaar wordt door een nieuw samengesteld projectteam van TU Delft-studenten een nieuwe pod van de hyperloop ontwikkeld en geïmplementeerd, om zo een stapje verder bij het realiseren van een duurzaam hypernetwerk binnen Europa te komen. Dit gebeurt nu voor het achtste jaar, daarom maken wij nu deel uit projectteam Delft Hyperloop VIII, dat ook gevolgd door verschillende partners. Ook bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappij KLM volgt onze ontwikkelingen en ziet het als een transportmogelijkheid en luchtvaartalternatief binnen Europa voor de toekomst.”
Joep heeft de functie van Lead Propulsion Engineer in het projectteam. Dat houdt in dat hij zich bezighoudt met de motor en magnetische voortstuwing van het hyperloopsysteem. Noor richt zich als PR-Manager op de (externe) communicatie en PR van Delft Hyperloop Team.
Onthulling en competitie-element
Op 27 februari wordt op hun Design Reveal in Delft onthuld hoe het ontwerp van het nieuwe prototype hyperloop eruit zal komen te zien. Met dit prototype zal het team meedoen aan de European Hyperloop Week in Zürich, Zwitserland, een studentencompetitie waar zij strijden tegen andere Europese universiteiten. Hier zullen zij hun best doen om, net zoals voorgaande jaren, deze competitie te winnen. “Spannend, we kijken hier reikhalzend naar uit!”, aldus Joep en Noor.
Foto’s: Joep Stuyfzand en Noor Rinkes in de Dreamhall van TU Delft. Foto’s: Bart Jonker.