Tekst en foto’s: Bart Jonker
Heemstede/Delft – Project VIII is het achtste prototype in de Project MARCH-serie exoskeletten, die worden ontwikkeld op de Technische Universiteit (TU) van Delft. Het doel van dit project is om de leefkwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Project MARCH ontwikkelt hiervoor een zelfbalancerend exoskelet voor mensen met een dwarslaesie, waardoor zelf lopen weer mogelijk wordt gemaakt. Afgelopen vrijdag 21 juli werd het achtste prototype van dit vernuftige en knappe exoskeleton onder grote belangstelling officieel onthuld in de Onderzeebootloods te Rotterdam, in aanwezigheid van speciale gast professor dr. Diederik Gommers.
Heemstedenaar Jaron Smit maakt deel uit van het achtste Projectteam Project MARCH VIII op de TU Delft en vertelt samen met projectcollega Sander Kraaijeveld over het project MARCH. Jaron is Public Relations Coördinator en Sander is Partnerships Coördinator van het projectteam.
Verfijnen en verbeteren
“Project MARCH I is acht jaar geleden begonnen op de TU Delft”, vertellen de jongens enthousiast. “Het idee is ontstaan uit een skelet dat werd gegeven door een ziekenhuis om mee te experimenteren. Hier wilde de TU Delft wel mee verder. Ieder jaar wordt er daarom een nieuw projectteam samengesteld uit circa 25 TU- studenten. Zo wordt ieder jaar opnieuw een exoskeleton ontwikkeld, van begin tot eind. Een cyclus die ieder jaar opnieuw begint met het nadenken en ontwikkelen tot concept en het bouwen van het ontwerp, met het doel het exoskeleton steeds meer te verfijnen en te verbeteren. Wel met de kennis en ervaring van voorgaande jaren. Het gaat erom dat we zelf veel ervan leren en dat betekent dat je de hele technologiecyclus doorloopt van begin tot eind. De grootste uitdaging voor ons is om het exoskeleton volledig dynamisch te laten lopen en gebruiksvriendelijk maken. Met het ontwerp wordt uitvoerig getraind en het wordt uitgebreid getest. Je werkt het hele jaar toe naar het eindresultaat. Naast de TU Delft zijn nog verschillende 70 partners bij het Project MARCH betrokken.”
“Die lach op zijn gezicht, daar doe je het voor”
“Zelf vinden we het trainen het leukste deel van het project”, vervolgen Jaron en Sander. Het trainen vindt plaats met een bestuurder (piloot) van de exoskeleton: Koen van Zeeland. Koen is 35 jaar en liep jaren terug een dwarslaesie op door een ongeluk waardoor zijn benen verlamd raakte. Via de St. Maartenskliniek uit Nijmegen kwam Koen in contact met ons Project March. Hij neemt als piloot al drie jaar deel aan de Project March-cyclus. Dat trainen is best intensief voor hem en zwaar, maar hij wil het graag. Met ons exoskeleton lukte het hem zelfs om weer voorzichtig hand in hand met zijn vriendin te lopen. Dat was gewoon een indrukwekkend en uniek moment voor hem en fantastisch om mee te maken. Die lach op zijn gezicht, daar doe je het voor”, aldus Jaron en Sander.
Foto boven: Sander (l) en Jaron (r) met in het midden het 8ste prototype van het exoskeleton.