Door Bart Jonker
Bloemendaal – De gemeente Bloemendaal doet op dit moment onderzoek naar het dierlijk nachtleven. Het gaat hierbij om zoogdieren, zoals bijvoorbeeld marterachtigen. Op verschillende locaties binnen de gemeente zijn wildcamera’s geplaatst. Deze camera’s brengen in beeld welke dieren er ’s nachts actief zijn. Maar dat is niet alles. De gemeente Bloemendaal roept tevens de inwoners op om gemaakte filmpjes van alle nachtdieren die actief zijn in de gemeente Bloemendaal in te sturen, om ze zo in kaart te brengen. Een gesprek met Fenna Kiemel, beleidsmedewerker groen van de gemeente Bloemendaal, die vertelt waarom het in kaart brengen van deze nachtdieren zo belangrijk is. Daarnaast in de papieren editie van de Bloemendaler wekelijks de rubriek ‘Ken uw nachtdier’, waarin iedere keer het leven van zo’n dier nader belicht wordt.
Vooral marterachtigen, maar ook andere nachtdieren welkom
Fenna: “Het onderzoek naar nachtdieren is afkomstig uit het biodiversiteitsplan, dat vorig jaar maart door de gemeente is vastgesteld. Een van deze voorstellen in het plan is het nachtdierenproject. We zijn ermee aan de slag gegaan en hebben advies gevraagd aan een ecoloog hoe we dit project het beste kunnen invullen en hoe we dit onderzoek kunnen doen. We weten nog niet zoveel over welke nachtdieren binnen onze gemeentegrenzen leven, omdat ze natuurlijk ’s nachts actief zijn als iedereen ligt te slapen. De gemeente is geïnteresseerd in welke nachtdieren hier rondlopen en actief zijn. En tevens om vast te stellen of hier dieren rondlopen die heel bijzonder en speciaal zijn. Ons onderzoek is vooral gericht op de relatief grote groep marterachtigen, waartoe onder meer de wezel, bunzing, hermelijn, das, boommarter en steenmarter behoren. We vragen echter de inwoners naast de marterachtigen juist ook filmmateriaal van andere nachtdieren te delen, zodat we nauwkeurig in kaart kunnen brengen welke nachtdieren er in onze gemeente actief zijn. Deze filmbeelden kunnen inwoners tot maart uploaden via de link: https://www.bloemendaal.nl/actueel/gezocht-camerabeelden-van-nachtdieren-in-bloemendaal.”
Biodiversiteitworkshops
“Zo hebben al een filmpje met een boommarter, afkomstig vanuit Denneheuvel”, vervolgt Fenna. “Dit filmpje is te zien op onze website via onderstaande link. Door de ingezonden filmpjes aan beelden van onze geplaatste wildcamera’s te linken, kunnen we nauwkeurig het leefgebied bepalen, waar deze dieren zich ophouden. Marterachtigen zijn roofdieren die het ecologisch evenwicht in stand houden. Op basis daarvan kijken we of er ecologische knelpunten zijn of maatregelen nodig zijn om het leefgebied van het dier te verbeteren of te behouden. Dit komt de biodiversiteit alleen maar ten goede. Denk bijvoorbeeld aan de nabijheid van drukke verkeerswegen, waarbij we onderzoeken of er ecotunneltjes voor deze dieren nodig zijn zodat ze veilig de weg kunnen oversteken. We zijn dus heel benieuwd naar de resultaten. Om het belang van biodiversiteit op een leuke manier onder de aandacht te brengen, organiseert de gemeente op 9 en 10 april allerlei biodiversiteitworkshops. We zullen inwoners hier binnenkort nader over informeren, ook via de Bloemendaler en de nieuwsbrief Bloemendaalzetstappen”, aldus Fenna Kiemel.
Meer informatie op: https://www.bloemendaal.nl/actueel/gezocht-camerabeelden-van-nachtdieren-in-bloemendaal.
Foto: Gemeentehuis Bloemendaal. Foto: Bart Jonker