Door Eric van Westerloo
Heemstede – De omwonenden van de locatie waar de nieuwe Vomar moet komen hebben een zaak aangespannen tegen de bouwer/ontwikkelaar en de gemeente. Wat is het geval? Om de uitlaatgassen van de ondergrondse parkeergarage af te voeren is voorzien dat een grote pijp en bijbehorend afzuigsysteem dit regelt. De buurtbewoners hebben onderzoek gedaan naar de te verwachtte uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende benzeen. De vrijkomende gassen bevatten meer ongezonde stoffen zoals fijnstof.
De gemeente vroeg de Omgevingsdienst IJmond hoe daarmee om te gaan. IJmond schakelde een gespecialiseerde firma EXISS in die tot de conclusie kwam dat er een vergunning kon worden afgegeven. Hierna keurde de gemeenten het plan goed, waarin een ontheffing is opgenomen die slechts een pijp van 7,6 meter boven het dak van de supermarkt toestaat. Als dat zo wordt uitgevoerd, vermoeden omwonenden overlast te ervaren.
Deskundigenpool Activiteitenbesluit Gelijkwaardigheid
Nu is in Nederland, regeltjesland, alles nogal complex. De Rijksoverheid heeft speciaal een groep specialisten samengesteld onder de naam Deskundigenpool Activiteitenbesluit Gelijkwaardigheid. Deze pool wordt ingeschakeld bij dergelijke milieuvraagstukken. De gemeente noch IJmond vond het nodig deze groep om advies te vragen. Intussen zijn de regels voor benzeen aangescherpt. De omwonenden legden de zaak voor bij de bezwarencommissie van de gemeente. Deze kwam met het advies aan het gemeentebestuur om de deskundigen de zaak te laten beoordelen en een advies uit te brengen. Er valt meer af te dingen op de inhoud van het EXISS-rapport. Bart Offerman die de zaak namens de omwonenden bepleitte is er o.a. ook voorbijgegaan aan variabelen zoals windrichtingen.
Fouten in rapport met onbruikbare rekenmodellen
De deskundigen hebben intussen hun advies uitgebracht. Het door de Omgevingsdienst IJmond ingeschakelde EXISS heeft nogal wat fouten gemaakt. Zo hanteerde zij rekenmodellen uit 2002 en 2007 die niet meer gebruikt mogen worden. Er zullen dus nieuwe berekeningen moeten komen. De specialisten verwachten niet dat de uitstoot boven de grenswaarde zal uitkomen. Het moet nog wel worden vastgesteld of de pijp nu 7,6o of 14.50 moet zijn. Er is een afdoende oplossing met filters, maar dat kost volgens de bouwer 20 parkeerplaatsen en geeft extra vocht in de garage, dus daar wil hij niet aan.
Mocht de conclusie, na herberekening, zijn dat een pijp van 14,50 nodig is, dan botst dat met het bestemmingsplan. Met een aanpassing van het bestemmingsplan zal de gemeenteraad wel akkoord gaan en kan de bouw verder.
Ventilatieaspecten niet getoetst
De deskundigen merkten nog op dat de overige ventilatieaspecten, waaronder het binnenklimaat van de parkeergarage niet is getoetst aan het bouwbesluit. Er heeft dus geen toetsing op gelijkwaardigheid plaatsgevonden. Dit is een aandachtspunt voor de gemeente. Door te kiezen voor de verkeerde onderzoekroute zullen de kosten voor de gemeente oplopen.
Foto: Bouwterrein waar de nieuwe Vomar moet komen. Fotograaf: Bart Jonker