Door Bart Jonker
Regio – Als middelbare scholier dien je al vrij snel voor ogen te hebben welk beroep je kiest voor de toekomst. Wellicht komt deze keuze voor velen zelfs wel iets te snel. Tevens mensen die reeds in het arbeidsproces werkzaam zijn kampen dikwijls met de gedachte: “Heb ik wel de juiste beroepskeuze gemaakt? Of moet ik me omscholen of doorleren?” Een juiste beroepskeuze geldt ook voor mensen die werkloos zijn of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt vanwege een beperking.
De praktijk leert dat tegenwoordig bij veel opleidingen en werkgevers mogelijkheden bestaan om te gaan werken en leren tegelijk. Werkgevers zijn er immers bij gebaat gemotiveerde en productieve werknemers in dienst te hebben, die ook plezier in hun werk hebben. Als dat niet het geval is, kan dat een voedingsbron voor ziekteverzuim of een verstoorde arbeidsrelatie vormen. Voor werknemers is het eveneens essentieel om uitdaging in hun vak te hebben, met plezier naar hun werk te gaan of mogelijkheden te hebben voor doorgroeimogelijkheden of in de gelegenheid te zijn om in een andere ‘keuken’ te kijken en te proeven. Onontdekte competenties komen daarbij ook vaak aan het licht. In deze gevallen kunnen leren en werken tegelijk een goede optie zijn: een uitgelezen win-winsituatie voor zowel werknemer als werkgever.
Verschillende mogelijkheden
Er zijn diverse mogelijkheden voor leren en werken. De bekendste vormen zijn stages of een leerbaan. Op middelbare scholen is tegenwoordig een werkstage een ‘must’ als onderdeel van de opleiding. Handig voor de toekomstige baanoriëntatie. Met een stage leer je in de praktijk wat een beroep precies inhoudt en ontdek je of je de baan leuk vindt. En je doet werkervaring op, waardoor je sneller kans maakt op een functie of baan.
Veel bedrijven die te weinig personeel hebben, willen graag mensen met talent opleiden. Met een combinatie van leren en werken kun je meteen aan de slag en wordt een vacature ingevuld. Je gaat in dienst bij de werkgever, ontvangt een salaris en leert een vak waar veel vraag naar is.
Leerbanen zijn vaak op mbo- of hbo-niveau. Voor bepaalde doelgroepen bieden sommige werkgevers zelfs leerbanen met een baangarantie. Deze optie is ook zeer interessant voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een wajong-uitkering.
STAP-budget voor scholing en ontwikkeling
Als werkende of werkzoekende kon je tot en met 31 december 2023 €1.000,- per jaar STAP-budget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kon dan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding. Helaas is dit thans niet meer mogelijk.
Het loont sowieso dus om de mogelijkheden van werken en leren te verkennen. Kijk eens op http://werk.nl van UWV of vraag uw personeelszakenafdeling/loopbaanadviseur binnen uw bedrijf om advies.
Foto: Werken en leren: een win-winsituatie. Foto: Bigstock.