PARTNERBIJDRAGE
Nederlandse huishoudens zijn dit jaar meer geld kwijt aan energie. De variabele energietarieven zijn sinds 1 juli weer omhoog gegaan. Ook de vaste tarieven voor contracten van één en drie jaar zijn flink gestegen. Het gaat om ongeveer 10 procent extra ten opzichte van afgelopen juni. Hierdoor wordt het verduurzamen van de woning steeds interessanter.
Olie en gas zijn schaars geworden
Aan het begin van de coronacrisis hebben we kunnen profiteren van zeer lage energieprijzen. Nu de economie weer op gang is gekomen, zijn grondstoffen zoals olie en gas erg schaars geworden. Bovendien is de prijs voor CO2-uitstootrechten voor energieproducenten weer omhooggegaan. Deze verhoging wordt doorberekend naar de klant. De gastarieven hebben het hoogste punt bereikt sinds 2015. De tarieven voor stroom zijn sinds 2009 al niet meer zo hoog geweest als nu. Weinig wind en zon hebben ervoor gezorgd dat het aanbod veel kleiner is dan de vraag.
Hoge energietarieven drijven contractduur op
Normaalgesproken is het voordeliger om voor een energiecontract van één jaar te kiezen. Nu de ontwikkelingen op de markt onzeker zijn, kan een driejarig energiecontract ook interessant zijn. Gaan de vaste tarieven weer omlaag? Dan zijn huishoudens goedkoper uit met een eenjarig contract met welkomstkorting. Als de energietarieven gaan stijgen, dan is een driejarig contract de meest voordelige keuze. Consumenten kunnen ook kiezen voor een variabel energiecontract. Dat betekent dat de energietarieven tussentijds kunnen wijzigen. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. De tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Door middel van energie vergelijken kunnen mensen onderzoeken bij welke energieleverancier zij het voordeligst uit zijn én of een vast- of variabel energiecontract de beste keuze is.
Investeren in isolatie
Aangezien de energieprijzen gaan stijgen, wordt het steeds interessanter om de woning te verduurzamen. Een voorbeeld van een energiebesparende maatregelen is isolatie. In Heemstede staan veel woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Meer dan 35 procent van de geregistreerde huizen in Heemstede heeft een energielabel in categorie E, F of G. Dat betekent dat de woningen een zeer hoog energieverbruik hebben. Er valt dus veel te besparen. Als een woning zonder isolatie goed geïsoleerd wordt, dan kan dit wel € 1.900 per jaar schelen aan energiekosten. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te isoleren, is er een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Woningeigenaren kunnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Ook kan één isolatiemaatregel gecombineerd worden met een andere, energiebesparende maatregel. Denk hierbij aan een zonneboiler of warmtepomp.
Plaats zonnepanelen op het dak
Steeds meer huishoudens uit Heemstede investeren in zonnepanelen. Volgens het CBS is sinds 2017 het aantal woningen met zonnepanelen Heemstede toegenomen met 64 procent. Ook zonnepanelen helpen bewoners om energiezuinig te wonen. Zij wekken immers hun eigen groene stroom op. Hiermee zijn zij minder afhankelijk van de prijzen van energieleveranciers. Bovendien dragen zij een steentje bij aan een beter klimaat én gaat de energierekening omlaag. Ook stijgt de waarde van de woning. De investering is binnen zeven tot tien jaar terugverdiend. De 21 procent btw die betaald wordt op de aanleg en aanschaf van de panelen kan teruggekregen van de Belastingdienst.