Door Bart Jonker
Regio – Vegetariërs of veganisten zullen niet warmlopen voor een vleesbarbecue op deze warme dagen. En voor die zogenaamde geconditioneerde vleesvervangers, daar heeft redacteur en hobby-chef-kok Bart Jonker weer persoonlijk een broertje dood aan. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken: “Eet vlees, vis of alleen groente, noten en fruit, maar helemaal niet en zeker niet die gekunstelde rotzooi”, stelt hij. “Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf weten, maar ik ben persoonlijk geen fan van vleesvervangers. Dikwijls bevatten deze veel te veel zout en zijn ze niet zo gezond qua samenstelling als men doet denken. Het is gewoon mogelijk om met groenten en verse kruiden een succesvol gerecht te serveren met een bite. Een voorbeeld voor bij de barbecue is deze vega-aardappelsalade. Een soort zomers stamppotje. Niet moeilijk, erg smakelijk en ook nog deels zelf met kruiden uit de tuin te maken, dat maakt het juist zo leuk. Met een vleugje scherp door de rucola en een fris zuurtje. Hoe duurzamer wil je het nog hebben?”, aldus Bart Jonker.
Benodigdheden (voor 2 personen):
8, qua grootte gemiddelde aardappelen, geschild en in partjes gesneden
Verse rucola, grof gehakt
Een bosje verse bladpeterselie, grof gehakt (zonder stelen)
Een snuf nootmuskaat
Een uitgeperste teen knoflook
Versgemalen zwarte peper
Wat zeezout
4 fijngehakte zoetzure augurken en 3 eetlepels zuur van deze augurken
3 eetlepels fruitige kwaliteitsolijfolie van de eerste persing
Bereiding:
Kook de aardappelen gaar met een beetje zout. Giet het kookwater af en voeg de eetlepels olijfolie toe, samen met naar smaak wat nootmuskaat, snuf zeezout, het geperste teentje knoflook en gemalen peper. Dit alles fijnstampen. Voeg vervolgens de rucola en bladpeterselie toe. Goed stampen en daarna roeren tot gladde massa. Roer ten slotte het zuur en de fijngehakte augurkjes erdoorheen. Direct serveren. Eet smakelijk!
Foto: Vega-aardappelsalade. Foto: Bart Jonker.