Tekst en foto’s: Eric van Westerloo
Heemstede – Het moet gezegd worden dat het COA, in samenwerking met de gemeente, een huzarenstuk heeft verricht met de verbouwing van het pand Dreef 156. Van een gezinswoning is door alles opnieuw in te delen ruimte gemaakt voor 16 jonge asielzoekers van 12 en 13 jaar oud. Het pand is berekend op 25 jongeren, al komt dat eventueel later aan de orde. Door tegenvallende werkzaamheden zoals constateerde lekkages en vergane balkconstructies heeft de verbouwing langer geduurd dan verwacht.
Heemstedenaren nemen een kijkje
Op 31 juli konden belangstellenden, vooral de direct omwonenden, het pand van binnen bekijken. Afgezien van het opvrolijken van de muren, bloemen, posters en snuisterijen e.d. is het pand af en gebruiksklaar. De eerste jongeren werden op 1 augustus verwacht. Wat treffen zij aan in het gerenoveerde pand? Een gezamenlijke woonkamer, een kamer voor activiteiten die ze samen kunnen doen zoals spelletjes, puzzels e.d. Er zijn verschillende slaapkamers voor één persoon tot grotere kamers waar drie jongemannen kunnen slapen. Elke kamer is voorzien van een persoonlijk kastje en een bureau met stoelen. Op iedere verdieping zijn douches en toiletten gerealiseerd. Op de begane grond is een slaapkamer voor twee begeleiders met eigen toilet en douche. Er is een grote keuken waar aan twee kanten gekookt kan worden. Het is de bedoeling dat de asieljongeren zelf maaltijden bereiden onder supervisie van de begeleiding of vrijwilligers. Buurtbewoners boden zich spontaan aan om daarbij te helpen of jongeren bij hen huis uit te nodigen om daar maaltijden te bereiden. “Leer de Hollandse pot bereiden of maak een uitheems gerecht voor de bewoners”, viel te horen.
24 uur per dag begeleiding aanwezig
De aanwezige begeleiders van het COA lopen over van enthousiasme en zitten vol met plannen. Er is een kantoortje voor de begeleiders waarvan er altijd twee aanwezig zijn en vaak in de middag zelfs drie. De voormalige schuur/bijkeuken is ingericht als washok. Er is buiten een fietsenstalling geplaatst. De kamers die toegang geven tot de balkons zijn zo afgesloten, dat deze niet te openen zijn vanaf de binnenkant. Het pand is van het gas af en heeft een warmtepomp en is aan alle kanten geïsoleerd. In de (slaap) kamer van de begeleiders is een display aangebracht waar meldingen op binnenkomen zoals bij brand/calamiteiten. Precies wordt aangegeven waar het probleem zich voordoet. Uiteraard is WiFi aanwezig in het hele pand.
Naar school
Het knappe staaltje verbouwen werd door +/- 100 buurtbewoners en belangstellen bezocht. Zij kregen, als dat nodig was, uitleg van verschillende COA-medewerkers. De overwegende reactie van de bezoekers was dat zij het project positief ervaren en waarderen. Van kritiek was geen sprake en de aanvankelijke scepsis maakt plaats voor begrip en de bereidheid als vrijwilliger een steentje bij te dragen. De jongeren krijgen vanaf de start van het nieuwe schooljaar onderwijs, waarvoor er verschillende mogelijkheden zijn. In de huidige vakantieperiode organiseren de begeleiders veel activiteiten en houden zo de mannetjes een maand bezig. Aanvankelijk zouden er op 1 augustus 4 jongeren als eerste bewoners naar Heemstede komen. Om uiteenlopende redenen kwam er maar één jongen en volgt de rest vanuit Ter Apel wat later. De gemeentelijke medewerkers zijn trots op het slagen van dit project. Nu is het afwachten of de jongeren zich veilig en begrepen voelen in hun nieuwe behuizing. Het leren van de Nederlandse taal heeft prioriteit. Ook de buurt zal moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar de voortekenen lijken gunstig. Voor de jonge asielzoekers is het verder in spanning wachten op een verblijfsvergunning.
Foto boven: De woonkamer