De Heemsteder op reis: fietsen langs de Ourthe

Het is zomervakantie en wat is er dan leuker om eens keer spontaan een dagje buiten Heemstede door te brengen? Zo gezegd, zo gedaan: de Heemsteder gaat op reis. Vouwfiets en koeltas met picknickspullen mee in de auto en 2,5 uur karren maar, richting de Belgische Ardennen. Op naar het plaatsje Esneux aan rivier de Ourthe, even voorbij Luik. Best te doen eigenlijk en superleuk.

Voorbij Luik wordt het landschap alsmaar glooiender en het vele groen komt je tegemoet. Een paradijs voor natuurliefhebbers, kampeerders, fietsers, wandelaars en sportvissers. Tevens zijn er grotten nabij de Ourthe in bijvoorbeeld Hony (Esneux) en verderop in Hotton, nabij Marche en Famenne.

Na Luik neem je vanaf de snelweg de afslag naar Tilff om naar Esneux te rijden. Onderweg van Tilff naar Esneux proef je de typisch Belgische en Bourgondische gemoedelijkheid. De provincie Luik (Liège) is Franstalig, dus je waant je echt in het buitenland met het daarbij behorende vakantiegevoel. Langs de Ourthe in het centrum van Esneux, wordt de auto geparkeerd op een ruime parkeerplaats en de fiets uitgeklapt.

En dat doen ze toch goed in België. Van de oude spoorlijnen hebben ze fietspaden gemaakt, de zogenaamde RaVel (Rail/Vélo)-paden. Dit RaVelpad loopt langs de Ourthe van Luik door naar Durbuy. De paden zijn langs de rivier op een paar plekken wat steiler maar relatief vlak. Goed te doen met de fiets. Vanaf Esneux is het ca. 40 kilometer fietsen naar Durbuy.

De Ourthe is een zijrivier van de Maas. De rivier is uniek te noemen, omdat die op twee plekken ontspringt. Je hebt namelijk de Westelijke Ourthe die bij Libramont ontspringt en de Oostelijke Ourthe die bij de plaats Ourthe ontspringt vlak bij de grens met Luxemburg. Vanuit de lucht zie je ook dat de loop van de rivier een soort y-vorm heeft. Bij Nisramont komen de beide stromen tezamen. Daar is tevens een stuwmeer met dam.
In Esneux is de Ourthe breed en ondiep, die rustig en charmant oogt. Echter, schijn bedriegt. In de winter verandert de Ourthe in een ‘ware woesteling’, die vaak buiten zijn oevers treedt. Je kunt dan zelfs hierop raften, wel met helm. Veel (sta)caravans staan dan half onder water op de nabijgelegen campings aan de rivier. Oppassen geblazen dus, als je aan deze rivier een vaste kampeerplaats hebt en droge voeten wilt houden.

Je kunt vanaf Esneux twee kanten op fietsen. Richting Luik, waar je de ‘Lus van de Ourthe’ passeert  (La boucle de l’Ourthe). Een prachtige route, waarbij je rotspartijen gadeslaat, een lust voor het oog.
De andere kant is tevens bijzonder fraai, richting Durbuy. Je rijdt dan naar Poulseur en passeert een deel van het Ourthe-kanaal, dat aan de andere kant ligt van de rivier, geliefd bij sportvissers. Koning Willem 1 gaf hiervoor in 1820 opdracht. Het kanaal moest de Maasbekken met de Moezelbekken verbinden. Doordat België in 1830 onafhankelijk werd van de Nederlanden is dit kanaal nooit afgemaakt.

Na de mooie fietstocht een heerlijk welverdiend Belgisch biertje: Leffe Brune van het vat. Altijd weer thuiskomen in België. Santé!

Bart Jonker