Heemstede/Toulon – Vive la France! Want dat is zeker zo met deze heerlijke olijven-vijgentapenade, die een Franse vriend voor ons meenam uit het Zuid-Franse Toulon. Oui, oui, het is ook zijn favoriete mediterrane borrelhapje. Wat is dit goddelijk op een vers warm stokbroodje vergezeld van een goed glas Franse rosé, zoals een droge fruitige Côtes de Provence. Als God in Frankrijk dus. Deze tapenade is eenvoudig zelf te maken. De vijgen geven een heerlijke zoete twist. En nog vegan ook. Nu alleen nog iets meer zonnige zomerdagen…
Benodigdheden:
200 tot 250 gram ontpitte zwarte olijven
250 gram gedroogde vijgen, eerst 30 minuten in water laten wellen en afgieten
Een eetlepel kappertjes
Een tot twee eetlepels water
Enkele druppels tot een theelepeltje citroensap voor de frisheid (naar smaak) of balsamicoazijn
Een flinke eetlepel olijfolie, eerste persing
Een gehakt teentje knoflook
Een beetje oregano, majoraan, tijm of rozemarijn
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten tezamen tot een gladde smeerbare massa in een blender. Proef even of alle smaakverhoudingen naar wens zijn. Direct serveren. Bon appetit!
Foto: Bigstock