Heemstede/Sanremo – Mamma Daniele uit Sanremo deelde dit familierecept. De bekendste lasagna is die uit Bologna, met tomatensaus, gehakt en bechamelsaus: de lasagna Bolognese. Toch zeggen Italianen dat de term Bolognese onterecht is, omdat andere regio’s in Italië de oorsprong van hetzelfde gerecht claimen. Daarom heet het gerecht in de rest van Italië officieel lasagna al ragù. De lasagna die we deze week bereiden is niet minder voortreffelijk van smaak: met ricotta en gekookte ham. Een van de beste gekookte hammen in Italië komt van het huis Gran Biscotto.
Benodigdheden (voor 4 personen):
6 ontvelde tomaten in blokjes of een blik tomatenblokjes (bijvoorbeeld van Mutti)
2 gepelde uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
Wat verse oregano of majoraan (circa 1,5 eetlepel)
10 verse lasagnebladen
150 tot 200 gram York, schouder- of achterham in plakjes
1 bakje verse ricotta
2 eetlepels olijfolie
2 eieren
3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas en nog eens 2 eetlepels voor de topping
Wat nootmuskaat
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
1 bolletje buffelmozzarella
4 verse basilicumblaadjes voor de garnering
Bereiding:
Neem een beslagkom en meng hier de eieren, de ricotta, de nootmuskaat, zout, peper en de 3 eetlepels Parmezaanse kaas.
Verwarm intussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
Doe in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin op gemiddeld vuur kort de oregano of majoraan. Fruit hierin vervolgens de uien en knoflook, tot de uien licht glanzend zijn. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat deze meebakken tot ze zacht worden. Zout en peper naar smaak toevoegen. Haal de koekenpan dan van het vuur.
Neem een vierkante of rechthoekige ovenschaal. Giet een deel van het tomaten/uienmengsel op de bodem. Bedek een eerste laag met 1 of 2 lasagnebladen (afhangende van het formaat van de ovenschaal). Bestrijk de lasagnebladen licht met het ricottamengsel. Leg hierboven op een plak ham. Herhaal dit tot je 5 lagen van lasagnebladen met ricotta en ham hebt. De bovenste laag moet een lasagneblad zijn. Giet hierover het overige tomatenmengsel. Verdeel hierover de buffelmozzarella in schijfjes. Bestrooi het geheel met de overige 2 eetlepels Parmezaanse kaas. Laat de lasagna op 170 graden in circa 30 à 35 minuten gaar worden. Verdeel de lasagna in 4 delen. Garneer ieder deel met een basilicumblaadje. Drink een fruitige rode wijn bij dit smakelijke geheel. Buon appetito!
Foto: Bart Jonker.