Door Eric van Westerloo
Aerdenhout – Met zo’n 150 buurtbewoners in de zaal gaven wethouder Nico Heijink en een vijftal medewerkers van het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) tekst en uitleg over de verdere plannen rondom de opvang. Duidelijk werd dat het COA een contract voor 5 jaar heeft getekend met het kerkbestuur van de Heilige Antoniuskerk aan de Sparrenlaan in Aerdenhout. Ook de gemeente is een overeenkomst met het COA aangegaan.
In de aanloop heeft het plan om jonge asielzoekers, tot 18 jaar, te vestigen nogal wat commotie veroorzaakt in de buurt. Hiermee werd het landelijke nieuws gehaald en niet in de meest positieve zin. Op maandagavond 15 januari uitten bewoners hun ongenoegen door het stellen van een groot aantal vragen. De COA-medewerkers hebben meer met dit bijltje gehakt en weten precies hoe ze de boodschap moeten brengen. Er komen maximaal 30 jongeren te wonen en zal in de aanloop met kleine groepjes gaan. De jongeren komen uit een zestal landen. Als ze18 jaar worden moeten ze weg.
‘Transparantie’
Wat er niet werd bij verteld is, dat als deze kinderen niet weg kunnen zij tot 24 jaar mogen blijven. Dit althans werd kortgeleden in Heemstede in een gelijke kwestie door het COA beweerd. Er werd ook niet verteld dat er mogelijk ook meisjes worden opgevangen, zoals in o.a. Heemstede wel aan de orde kwam. “Hoe staat het met de veiligheid? “ was een veelgehoorde vraag. Er zijn dagelijks begeleiders aanwezig, ook in de nachturen. Er komt geen externe beveiliger, dat gaat pas spelen bij groepen vanaf 50 jongeren. Onduidelijk was op welke gebieden en gebouwen de jongeren kunnen komen. Het is de bedoeling dat de kinderen naar school gaan (schakelklas), overdag zijn ze dus niet op de locatie. In de vakanties worden activiteiten georganiseerd. Of de 5 jaar verlengd kan worden werd niet helder, maar niets houdt het COA en de gemeente tegen nieuwe contracten te sluiten.
Zorgen
De usance is of de kinderen een op een een voogd krijgen. Namens een grotere groep inwoners sprak Jan Kees Brandse (advocaat) die een hele lijst met vragen afvuurde op de gemeente en het COA. Een aanwezige dame maakte zich zorgen over haar veiligheid in huis. “Ik laat mijn een achterdeur altijd open, die ga ik nu dus op slot doen.” De situatie Velsen / Driehuis kwam ter sprake. Er waren gevechten geweest tussen kinderen uit verschillende landen. Dat is intussen opgelost en nu gaan de jongeren weer goed met elkaar om.
In Nederland zijn momenteel 87 plekken waar uitsluitend jongeren worden opgevangen. Er komt een klankbordgroep waarin de gang van zaken wordt gesproken, zeker bij problemen. In de praktijk blijkt dat na één tot anderhalf jaar kinderen vertrekken en er nieuwe worden opgenomen. Een van de vragen was “Zijn er ook veiligelanders bij?” Dat komt sporadisch voor, zij moeten na een uitspraak van de immigratiedienst eventueel ons land uit. Als dat zo is worden ze overgeplaatst naar een aparte opvangplaats.
De gemeente en het COA verwachten dat de jongeren gaan sporten bij een club en zo beter integreren. Vrijwilligers uit Bloemendaal worden gevraagd als vrijwilliger te helpen. Probleem blijft dat er in de directe omgeving niets voor de kinderen te doen is. De Sparrenlaan is aardedonker en de buurtbewoners vragen om meer licht in de straat.
Asielvragen en antwoorden zijn in Nederland intussen standaard geworden. Afgewacht moet worden of alle maatregelen ook zo uitpakken in Aerdenhout. Verwacht wordt dat de eerste bewoners in het tweede kwartaal van 2024 arriveren. Een laatste oproep uit de zaal: “Omarm de komst van de kinderen en geef ze een welkom thuis.”
Foto: Bewonersavond Sparrenlaan. Foto: Eric van Westerloo