Door Eric van Westerloo
Heemstede – Het voornemen om ook in Heemstede te experimenteren met het fenomeen Burgerberaad, krijgt langzaamaan handen en voeten. Nadat het nodige voorwerk was verricht stuurde de project organisatie 7.000 inwoners een brief. De bedoeling was te komen tot een groep van 100 inwoners die een doorsnee vormen van de Heemsteedse volwassen inwoners. Uit alle postcodegebieden, leeftijden, geslacht, type woning e.d. zijn mensen gekozen.
Op de 7.000 verstuurde brieven kwamen 246 positieve aanmeldingen. Vervolgens werd er tussen deze mensen geloot om tot 100 te komen. Alle toekomstige deelnemers en zij die afvielen kregen schriftelijk bericht.
Het feit dat er ook wel eens op een zaterdag bijeengekomen wordt weerhield misschien een groot aantal inwoners ervan om zich te melden. Het weekend wordt veelal benut om te sporten, met de kinderen opstap te gaan of familie te bezoeken.
Op 9 maart zal de eerste bijeenkomst worden gehouden, waarbij er vooral tekst en uitleg gegeven wordt wat er precies van de deelnemers wordt verwacht.
Ideeën afvalinzameling en verwerking
De verwachting is dat er zeer waarschijnlijk ideeën op tafel komen waaraan in eerste instantie niet direct wordt gedacht. Er zijn veel keuzes te maken bij de inzameling en verwerking van ons afval. Nog meer vooraf scheiden, of al het grijze vuil op een hoop en het aan de verwerker overlaten om het op een juiste wijze te scheiden. De techniek om dit succesvol te doen wordt steeds beter. In de praktijk is het lastig bijvoorbeeld ‘goed’ van ‘slecht’ plastic te scheiden.
Het veelal natte GFT-afval is lastig te verbranden en dat belandt toch nog (te) vaak in de grijze container. Kan de gemeente profiteren als de verwerker onderdelen kan verkopen voor recycling, zoals metalen, plastic of electronica onderdelen? Belangrijk is ook wat gaat er in de toekomst met de tarieven voor de afvalverwerking gebeuren. Het is de moeite waard het proces binnen het Burgerberaad te volgen en vooral of er uiteindelijk consensus uit voortkomt. De 100 geselecteerden zullen dus vanaf 9 maart via vijf of meer bijeenkomsten hun ideeën kunnen inbrengen en de voors en tegens kunnen bespreken. Tegen het einde van het jaar ligt er misschien een breed gedragen oplossing voor het afvalprobleem. De politiek heeft zich verplicht om de uitkomst in de raad te bespreken. Mochten de raad voorstellen afwijzen, dan moet dat duidelijk gemotiveerd worden.
Foto: Raadhuis Heemstede. Foto: Bart Jonker