Tekst en foto: Eric van Westerloo
Heemstede – Op zaterdagmiddag 15 juni presenteerde de deelnemers aan het burgerberaad hun aanbevelingen waarmee de politiek aan de slag kan.
Voor een vijftal bijeenkomsten waren in aanvang 100 Heemstedenaren door een selectie op postcode, leeftijd, gender, hoogbouw en laagbouw aangezocht deel te nemen aan dit beraad. Uit de vele reacties werd geloot om aan de 100 deelnemers te komen. Teleurstellend was dat gaande het proces steeds meer deelnemers afhaakten. Uiteraard hebben de deelnemers ook een privéleven met ziektes, geboortes, vakanties e.d. Aan het einde van de rit was iets meer dan de helft over. Verschillende aanwezigen verklaarden dat ondanks deze uitval de representativiteit niet in het geding was. Het na-scheiden van afval door de verwerker viel al direct af, nadat een externe specialist de groep vertelde dat plastic samen met restafval zo vervuild wordt dat het niet meer te hergebruiken is.
Omgekeerd inzamelen
De belangrijkste conclusie is dat men kiest voor omgekeerd inzamelen. Dat houdt in dat er thuis veel meer afval gescheiden moet worden zoals groen afval, papier, glas en vooral plastic en verpakkingen van drinkkartons. Wat dan nog over is moet naar een vuilcontainer worden gebracht. De bedoeling is steeds meer afval te hergebruiken. Op de een of andere wijze moet er een financiële prikkel komen. Als er gewerkt wordt met ondergrondse containers moeten deze altijd beschikbaar en toegankelijk zijn. Aparte inzameling voor luiers en incontinentiemateriaal. Optimale communicatie vanuit de gemeente en meer gebruik maken van de milieustraat.
Nu direct starten met eenvoudige oplossingen bijvoorbeeld het promoten dat inwoners zelf hun eigen verpakking of flessen vullen in de supermarkten en zo plastic verpakkingen voorkomen.
Een groep deelnemers voegt de komende weken nog verdere conclusie aan de adviezen toe. Dan wordt de definitieve uitkomst van het beraad aan het college gepresenteerd. Dit zal nog voor de zomervakantie gebeuren. De bedoeling is dat het college de voorstellen toetst op haalbaarheid. De groep gaat toezien hoe en wat de gemeente en de politiek met haar adviezen gaat doen.
In het najaar gaan de stukken naar de gemeenteraad. Uitgangspunt is dat de raad de adviezen omarmt of met argumenten toch anders besluit.
De aanwezige deelnemers staken de loftrompet over de bijeenkomsten en het bereikte resultaat. Bij succes wordt het burgerberaad in de toekomst mogelijke ook voor andere doelen/problemen ingezet.
Foto: Raadsleden nemen het rapport in ontvangst