Heemstede/Bloemendaal – In Bloemendaal, Heemstede en omliggende gemeenten zorgt een groep van wisselende jongeren voor overlast en incidenten. Zij verplaatsen zich vaak per ‘fatbike’. Dit geeft onrust en een gevoel van onveiligheid. De gemeente en politie krijgen veel vragen over de jeugdoverlast. Ook spreken inwoners hun angst uit over jeugdcriminaliteit en het ontstaan van een jeugdbende. Dat beeld burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede en waarnemend burgemeester Ankie Broekers-Knol van de gemeente Bloemendaak graag nuanceren in onderstaande verklaing.
Verklaring burgemeesters Heemstede en Bloemendaal
“Er is sprake geweest van enkele incidenten. Wij nemen deze zeer serieus. We hebben maatregelen genomen en treden hard op tegen onruststokers. Het beeld van een jeugdbende herkennen wij zeker niet, er zijn geen gegevens in Bloemendaal of Heemstede die erop wijzen dat er één grote bende actief is. Ook in Haarlem is geen sprake van een jeugdbende, zo blijkt uit het statement van burgemeester Jos Wienen. Wij werken veel samen met de buurgemeentes en trekken gezamenlijk op in een regionale aanpak. Hierbij zijn ook de politie, het openbaar ministerie en de zorgpartners betrokken.
Kijkend naar jeugdoverlast/jeugdproblematiek gaat het in de gemeente Bloemendaal om circa 10 en in de gemeente Heemstede om 8 jongeren. Deze jongeren zijn al langer in beeld, ook al voordat gesproken werd over de huidige problematiek. De jongeren krijgen al een persoonsgebonden- of groepsaanpak.
Er geldt een samenscholingsverbod op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening in zowel de gemeente Bloemendaal als Heemstede. Politie en BOA’s zien daar streng op toe. Jongeren die meedoen kunnen een hoge boete tegemoet zien. Dit kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. De burgemeesters zetten gerichte middelen in tegen recidivisten, en leggen waar nodig een last onder dwangsom of zelfs een avondklok op. Daarnaast monitoren beide gemeenten de zogenaamde hotspots en treffen daar indien nodig maatregelen. De politie zet extra in met gericht toezicht en controles. De gemeente intensiveert de inzet van onze BOA’s in samenwerking met stewards.
Wij begrijpen dat er bij ouders en jongeren zelf ongerustheid is vanwege eerdere incidenten. Toch willen wij benadrukken dat er veel, met name jongeren, op fatbikes rijden. Bij het overgrote deel geeft dat geen enkel probleem. Ook is er geen sprake van toegenomen jeugdcriminaliteit of een toegenomen onveiligheidsbeeld.”
Mocht u getuige zijn van een vervelend incident, of misschien zelfs slachtoffer, meld dit dan altijd bij de politie. Als u dit liever anoniem doet dan kan dat via http://www.meldmisdaadanoniem.nl.