Tekst en foto’s: Bart Jonker
Bloemendaal – Van 24 januari tot en met 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Om de eerste dag af te trappen hielden alle bibliotheken in Nederland een Voorleesontbijt voor de allerkleinsten. In de bibliotheek van Bloemendaal aan de Korte Kleverlaan las waarnemend burgemeester Ankie Broekers-Knol de peuters van 2-3 jaar van dagopvang Les Petits voor uit het prentenboek ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. Dit prentenboek is verkozen tot prentenboek van het jaar en gaat over een avontuur van August de Vos en Suus de Eekhoorn. Miriam Bos tekende zowel voor de tekst als voor de aansprekende illustraties.
Even de ambtsketen aanraken
De peuters van vonden het allemaal wel best een beetje spannend, want het is natuurlijk erg bijzonder als de burgemeester zelf komt voorlezen. Enigszins verlegen namen zij op de bankjes plaats, maar Ankie Broekers-Knol wist als geen ander het ijs al snel bij de peuters te breken. Een peuter was zo onder de indruk van de ambtsketen van Ankie Broekers-Knol, dat die even aangeraakt moest worden. De burgemeester zelf vond het heel gezellig en ging leuk en op een spontane manier met de kindertjes om. Ze wist de peuters tot het laatst te boeien met het verhaal en liet tussendoor allerlei plaatjes zien uit het fraaie prentenboek van Miriam Bos. Daarna werd er gezamenlijk gezellig ontbeten.
Ontwikkeling taalgevoel en inlevingsvermogen
De week van de Nationale Voorleesdagen is een jaarlijks terugkerend initiatief van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Onder het motto ‘Voorlezen gaat voor!’ wordt het plezier van boeken en lezen bij kinderen van jongs af aan aangemoedigd. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van het taalgevoel en vergroot hun inlevingsvermogen. “Je kunt er daarom niet vroeg genoeg mee beginnen”, aldus Mart Riepma, communicatiespecialist bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
Laaggeletterdheid
Regelmatig lezen en schrijven voorkomt een aanzienlijk percentage laaggeletterdheid, een probleem dat helaas in Nederland toeneemt. Het percentage laaggeletterdheid is in Nederland gemiddeld 12%. De oorzaak hiervan ligt dat er minder gelezen wordt door de jeugd in de hedendaagse maatschappij. De louter korte teksten en afgebroken woorden die verzonden worden in appjes op de smartphone, blijken eveneens boosdoener te zijn die laaggeletterdheid in de hand werken. Sommige middelbare scholen nemen daarom een toets begrijpend lezen af bij instromende scholieren.
Foto boven: De peuters hebben het erg naar hun zin bij het Voorleesontbijt met burgemeester Ankie Broekers-Knol.