Brandwachten en mangatwachten inhuren

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Veiligheid staat natuurlijk voorop bij bouwprojecten, evenementen en onderhoudswerkzaamheden. Ben jij hiermee bezig en wil je de veiligheid van werknemers en omstanders goed verzorgen? Dan heb je brandwachten en mangatwachten nodig. We leggen uit wat deze professionals precies doen en hoe jij ze slim kan inzetten bij je project.

Wat doet een brandwacht?

Een brandwacht is een gespecialiseerde veiligheidsfunctionaris die toezicht houdt op situaties waarin een verhoogd risico op brand bestaat. Bijvoorbeeld werkzaamheden waarbij vonken vrijkomen, zoals lassen of slijpen, of evenementen waarbij grote aantallen bezoekers samenkomen. Als er een (mogelijke) brand ontstaat kan de brandwacht snel actie ondernemen omdat hij of zij ervaring heeft met verschillende typen blusmiddelen.

Bij bepaalde werkzaamheden of evenementen moet er verplicht een brandwacht aanwezig zijn als eerste lijn van verdediging tegen het uitbreken en verspreiden van brand.

Brandwachten in Amsterdam

Als de brandwacht Amsterdam beschermt, is er genoeg te doen: onze levendige stadsdelen, historische binnenstad en talloze evenementen lopen nou eenmaal risico’s. Er worden regelmatig werkzaamheden uitgevoerd aan eeuwenoude panden en grote festivals moeten goed beveiligd worden. De brandwacht zorgt ervoor dat alle protocollen op de juiste manier worden nageleefd.

De actieve brandwachten in Amsterdam weten alles over het voorkomen en bestrijden van branden en hebben ook specifieke kennis van de unieke uitdagingen van de stad. Ze weten wat ze moeten omgaan met de smalle straten, de vele houten bouwconstructies en de dichte massa’s mensen die dagelijks in en door de stad reizen.

Mangatwachten

Een mangatwacht is een specialist in de veiligheid van werkzaamheden in besloten ruimtes, zoals riolen, tanks en ondergrondse leidingen. Een mangatwacht inhuren is geen luxe als er binnen jouw project werkzaamheden worden uitgevoerd in potentieel gevaarlijke omgevingen zoals dit.

Een mangatwacht houdt onafgebroken toezicht op alle werknemers die in de besloten ruimte aan het werk zijn. De wacht controleert de luchtkwaliteit, houdt de communicatie open en staat klaar om in te grijpen als er iets misgaat. Werk in besloten ruimtes neemt namelijk risico’s met zich mee, zoals zuurstoftekort, blootstelling aan giftige gassen en zelfs verdrinking.

Veiligheidsmaatregelen bij werkzaamheden

Bij werkzaamheden in stedelijke gebieden kun je dus waar nodig brandwachten en mangatwachten inzetten, maar vergeet ook deze andere veiligheidsmaatregelen niet:

• Zorg dat het werkterrein grondig afgezet is om onbevoegden buiten te houden

• Werknemers moeten voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

• Stel gedetailleerde veiligheidsplannen op voordat de werkzaamheden beginnen

• Zorg dat er regelmatige veiligheidsinspecties en -audits plaatsvinden

Zo minimaliseer je de risico’s voor omwonenden en voorbijgangers en draag je bij aan een veilige werkomgeving terwijl het project of evenement gaande is.

Innovaties in stedelijke veiligheid

Er wordt behoorlijk geinnoveerd met alle nieuwe technologie en softwaremogelijkheden die we in de laatste jaren ontwikkeld hebben, ook op het gebied van veiligheid en preventie. Denk aan slimme sensoren die de luchtkwaliteit in besloten ruimtes in real-time kunnen monitoren, of drones voor branddetectie bij grote evenementen of in moeilijk bereikbare gebieden. Maar de menselijke factor blijft onmisbaar. Goed opgeleide brandwachten en mangatwachten hebben ervaring en inschattingsvermogen dat niet kan worden vervangen door technologie. Bonuspuntje: hun aanwezigheid draagt niet alleen bij aan de veiligheid zelf, maar geeft ook een gerustgesteld gevoel aan werknemers, omstanders en bezoekers van evenementen.