Door Bart Jonker
Heemstede – Van 2 tot en met 9 november is de Week van de Pleegzorg om de aandacht te vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders, om meer zichtbaarheid te geven aan dit probleem en om meer mensen te enthousiasmeren voor het pleegouderschap. Met het doel ieder kind de mogelijkheid te bieden zo thuis mogelijk op te groeien.
Er 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig in Nederland. Zowel in deeltijd, kortdurend, als voor langere tijd.
Els en haar echtgenoot José Evers uit Heemstede zijn pleegouders voor babyopvang t/m 1 jaar. In bijzijn van wethouder Sam Meerhoff, Floor van Blitterswijk van Centrum voor Jeugd en Gezin Heemstede (CJG) Carin Hassing, begeleider pleegzorg bij Kenter Jeugdhulp, vertelt het echtpaar uit eigen ervaring wat hun pleegouderschap eigenlijk inhoudt.
Veel manieren van pleegopvang
Els: “Het allerleukste is dat je aangesproken wordt met: “Heb je een kleinkind? “ Ik leg dan uit dat we de pleegzorg doen voor de crisisopvang van baby’s. Dan kom je erachter dat mensen niet altijd bekend zijn met deze opvang. Voor sommige mensen is het een grote brij en loopt het allemaal een beetje door elkaar heen: jeugdzorg, kinderbescherming, pleegzorg: ze zien het als een geheel, waarvan niemand precies weet wat nu de functie is van pleegzorg zelf.” José vult aan: “Zoals de duur van de opvang: dit kan weekend zijn of juist langer. Er zijn zoveel manieren van pleegopvang die je kunt aangeven zodat die bij je aansluiten, ik denk dat dat zo belangrijk voor de communicatie is.”
Tekort aan pleegzorg
“Ik denk zelf dat het tekort aan pleegouders komt doordat mensen niet goed geïnformeerd zijn over wat pleegzorg nu eigenlijk inhoudt en wat de mogelijkheden zijn”, vervolgt Els. Aanvankelijk wisten wij dat ook niet: we dachten aan oudere kinderen, die het lastig hebben of een diagnose hebben dat ze niet meer thuis kunnen wonen. Een vriendin van mij deed al crisisopvang en die zag ik ineens met een baby lopen. Die vertelde mij erover en toen dacht ik: “Dat is wat ik leuk vind!” Thuis heb ik dat met José besproken, die dat ook zag zitten. Uiteindelijk hebben we besloten dat gezien onze gezinssituatie met vier kinderen – waarvan er nog twee thuis wonen – honden en katten, de babyopvang t/m 1 jaar, als baby’s nog niet kunnen lopen, voor ons de beste optie was. We volgden een cursus van vijf avonden, waarbij allerlei facetten van pleegzorg voorbijkwamen. Je krijgt daar ook de uitleg hoe je met zaken dient om te gaan, bijvoorbeeld hoe om te gaan met een kind dat misbruikt is en dat je heel goed moet nadenken voordat je een kind in huis opneemt. In zo’n geval komt veel specialistische zorg kijken. Dat moet je goed kunnen faciliteren.” José: “Wat mij in de eerste gesprekken opviel, dat er heel goed gekeken wordt wat er als pleeggezin bij je past qua gezinssituatie. Bij ons is dat dus babyopvang geworden. Mensen zeggen weleens: “Jeetje, wat een opoffering en wat nobel dat je dit doet.” Het geeft ons juist ook veel plezier.” Els: “Kinderen kunnen uit een nare achtergrond komen en met dat stukje wat je met de opvang meegeeft, hebben wij iets voor het kind kunnen betekenen. En dat voelt goed: het is een win-winsituatie voor beide kanten.” José: “En dat is zo ontzettend belangrijk, want je bent een tussenstation, een basis in dat leven van dat kind. Je kunt die rust, regelmaat en het vertrouwen op dat pad van het kind terugbrengen als pleegouder.”
Meer informatie
Kenter Jeugdhulp biedt de inzet van gespecialiseerde opvoedhulp en psychische hulp aan jeugdigen van 0 tot 23 jaar (én hun gezinnen) met ontwikkelings-, gedrags- en gezinsproblemen. Veiligheid en ontwikkeling van het kind of de jongere staan daarbij altijd voorop.Iedereen met opgroei- en opvoedvragen, kan bij Kenter Jeugdhulp terecht. Vervolgens wordt de best passende opvoedhulp of psychische hulp ingezet. De zorgvraag van het kind vormt altijd het uitgangspunt. Wilt u meer weten of denkt u eraan om ook pleegouder te worden? Kijk dan op: https://kenterjeugdhulp.nl/.
Foto: V.l.n.r.: Floor van Blitterswijk (CJG), pleegouders Els en José Evers, wethouder Sam Meerhoff en Carin Hassing van Kenter Jeugdhulp. Fotograaf: Bart Jonker.