Door Mirjam Goossens
Heemstede – In het kader van ‘Adopteer een monument’ kwamen de drie participerende basisscholen op woensdag 31 maart via een livestream bijeen. Aan het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei geïnitieerde project is een gedichtenwedstrijd gekoppeld. Leerlingen van de Bosch en Hovenschool, de Jacobaschool en KC De Molenwerf droegen hun ingezonden gedichten voor aan elkaar en aan burgemeester Astrid Nienhuis.
Projectcoördinator Rinke van den Bor stuurde de samenkomst aan vanuit het Heemsteedse raadhuis. Het was aan de burgemeester om de twee winnaars bekend te maken. Lois van de Bosch en Hovenschool en Bo Schoo van KC De Molenwerf vielen in de prijzen en mogen hun gedicht opnieuw voordragen op 4 mei a.s. tijdens Dodenherdenking op de Vrijheidsdreef.
Met het project ‘Adopteer een monument’ komt de plaatselijke oorlogsgeschiedenis voor kinderen tot leven. Wat schuilt er achter een oorlogsmonument in hun buurt? Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.
Voorafgaande aan de voordrachten van de kinderen, vertelde Heemstedenaar Jacq Spann (81) over zijn ervaringen in Nieuw-Guinea. Als dienstplichtig marinier kwam de 81-jarige veteraan in de laatste Nederlandse strijd terecht, ook wel de ‘vergeten oorlog’ genoemd en gaf hij twee jaar van zijn leven voor de vrijheid. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend en heeft vele betekenissen”, verzekerde hij de kinderen. “Jullie kunnen het verschil maken door respect te tonen voor ieders mening, huidskleur of geaardheid. Kijk naar de overeenkomsten en niet de verschillen en corrigeer elkaar waar nodig.”
Wijze woorden over vrijheden die zo gewoon lijken, maar die nu wereldwijd behoorlijk ingeperkt zijn, onderstreept Denker des Vaderlands Daan Roovers. Zij schreef de jaartekst voor het scholierenproject en eindigt met: “Vrijheid is maar beperkt maakbaar. Het is kwetsbaar. Een virus kan zomaar, tenminste een jaar lang, roet in het eten gooien. En alles wat we dan inleveren moeten we stap voor stap weer terugveroveren en opnieuw opbouwen. Het fundament van de vrije samenleving is gelukkig robuust, en lijkt onaangetast. Dat is wat we ieder jaar vieren, en wat we elke dag opnieuw dienen te beschermen en te versterken.”
Dit zijn de prijswinnende gedichten van Lois en van Bo:
Moed
Oh, wat zou er nu zijn,
Als verzetsstrijders te bang waren,
Voor verraders en vijanden,
Want een ander land heeft de touwtjes in handen,
Oh, wat zou er nu zijn,
Als niemand de moed had,
En niets deed voor het land,
Alleen maar wachten,
Want de oorlog houdt stand,
Oh wat zou er nu zijn,
Als onze bondgenoten ons in de steek lieten,
En dat ze dat niet gedaan hebben, ben ik heel dankbaar,
Want vrijheid is mij heel dierbaar.
Lois
4/5 mei
4 en 5 mei zijn de belangrijkste dagen.
4 mei herdenken wij de doden van de Tweede Wereldoorlog.
Dat doen we met de stilte.
5 mei vieren wij de vrijheid van alle mensen die nu leven
Die genieten van het leven
Wij dachten dat het nooit gebeuren zou.
Wij hoopten op geluk.
Wij hoopten dat die dag zou komen.
Vrijheid is voor iedereen anders.
Voor mij betekent het,
kunnen zeggen, zijn en doen wat je wil.
Bo Schoo
Foto: De livestream tussen de scholen en burgemeester Astrid Nienhuis (Aangeleverd).