Tekst en foto’s: Bart Jonker
Overveen – Een bijzonder aangrijpend tafereel in de vorm van een gemaakt drieluik met een eigen gedicht van de 24-jarige Susana Akopovi is te zien op de Bloemendaalse Kunstmuur van het gemeentehuis Bloemendaal in Overveen. Het kunstobject draagt de naam ‘5 Mei +’ en is een zogenaamd ‘publieks interactieve installatie’. Op maandagmiddag 6 mei werd de nieuw ingerichte kunstmuur officieel geopend door loco-burgemeester Nico Heijink.
Susana Akopovi ontvluchtte haar geboorteland Georgië en kwam als vluchteling in Oldenhove terecht, waarbij ze in contact kwam met Julia Henneman. Zij moedigde Susana aan om haar verhaal vorm te geven op de Bloemendaalse Kunstmuur. Thans woont Susana in Haarlem. Het drieluik bestaat uit drie panelen met haar gedicht in haar moedertaal en vertaald in het Nederlands als ‘Er was eens een meisje’. Met dit drieluik tracht zij opmerkelijke verbanden tussen haar ontvluchte thuisland Georgië en haar veilige thuishaven Nederland uit te beelden. Door het scannen van de QR-code worden deze beelden met elkaar in beweging gebracht. Paneel 1 geeft de situatie van Georgie in 2008 weer, toen 20% van het land bruut werd bezet door de Russen. Susana was toen 8 jaar. Paneel 2 geeft de aanklacht weer tegen de verbale psychologische agressie die daarmee gepaard ging.
Mooi is de band tussen Georgië en Nederland die Susana prachtig wist uit te beelden op paneel 3. Dit betreft de bevrijding van Texel in 1945, waar de door de nazi’s gemaakte krijgsgevangenen uit Georgië in opstand kwamen en zo meehielpen Texel te bevrijden. Velen verloren hierbij het leven.
Aanwinst voor het gemeentehuis
Nico Heijink en Julia Henneman zijn zeer trots en zwaar onder de indruk van de kunst door de bewoners van Oldenhove op de Bloemendaalse Kunstmuur. Nico Heijink noemde het een aanwinst voor het gemeentehuis. “U voelt zich gelukkig goed thuis in Bloemendaal, dat u zoiets fraais kunt produceren”, verklaarde hij. Na de fotoserie van Youssef Abo Elmagd, is Susana de tweede bewoner van Oldenhove die een bijdrage levert aan de Kunstmuur.
Jezelf een vraag stellen: daarmee begint verzet
Vervolgens hield Julia Henneman een toespraak waarbij zij stilstond bij een gedicht van Remco Campert, dat geheel paste in de lijn en de boodschap van Susana. “Jezelf een vraag stellen: daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen”, droeg zij voor uit Camperts gedicht dat met luid applaus werd ontvangen. Susana verduidelijkte daarna in een videopresentatie de interpretatie van haar kunstwerk, waarbij ook enkele heftige oorlogsbeelden van de Russische bezetting in Georgië voorbijkwamen.
Foto: V.l.n.r.: Julia Henneman, Susana Akopovi en loco-burgemeester Nico Heijink voor de Kunstmuur.