In het zojuist verschenen boek ‘Het verleden herdenken in het nu’ stelt de schrijver Thijs van Vlijmen een paar vragen: Beleven en ondergaan we op 4 mei en 15 augustus nog dezelfde dodenherdenking? Vieren we op 5 mei nog wel dezelfde bevrijding? Wat doen bijzondere dagen met ons en vooral: waartoe zouden ze ons moeten aanzetten? Het zijn die vragen waarop Thijs van Vlijmen in dit boek nader ingaat. Thijs van Vlijmen (woonachtig in Heemstede) kwam als oorlogsvrijwilliger in dienst en verliet uiteindelijk het leger als eerste luitenant. Hij was lid van de Tweede Kamer en o.a. voorzitter van het Nationaal Katholiek Thuisfront.
Presentatie bij boekhandel Blokker
Woensdagochtend 18 oktober begon Van Vlijmen geëmotioneerd met zijn herinnering aan de erebegraafplaats in Overveen, waar hij als kind bijna tegenaan woonde. Vaak kon hij het schieten in de duinen horen. Hij benadrukt dat we op 4 mei onze medeburgers van toen herdenken die het slachtoffer zijn geworden van hun persoonlijke inzet voor de vrede en vrijheid. Op de Dam in Amsterdam is dat geen godsdienstige bijeenkomst, niet de pastoor of dominee legt de krans, dat doet de Koning. Een politieke herdenking op het criterium voor welk vaderland zij hun leven gaven. Waarvoor hebben ze dat offer gebracht? Voor een land dat een business-case geworden is, een producenten-en consumptievereniging? Een verdienmodel om de boekhouding op orde te houden, zonder ‘maatschappelijke’ vrijheid in verantwoordelijkheid en zonder sociale vrede?
Van Vlijmen heeft een bemoediging geschreven voor alle oud-gedienden en overlevenden van een nu politiek verloren na-oorlogs herrezen Nederland, maar voor u dit kunt beoordelen dient u wel zijn hele visie over de Ware Verlichting: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, de Viering van de vrijheid, de beleving van de jeugd en zijn meningen over globalisering en participatiemaatschappij door te nemen. Geen gemakkelijke opgave, wel verrijkend.
Ton van den Brink
Foto: Arno Koek van boekhandel Blokker met rechts de schrijver Thijs van Vlijmen.