Gratis pannenkoekenmix van Meerlanden

De eerste bezoekers die op maandag 19 december hun grofvuil hebben gebracht naar de milieustraten in de gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout zijn verrast met een gratis zakje pannenkoekenmix van Meerlanden.

Hiermee vieren wij dat Meerlanden de productiemijlpaal heeft bereikt van 10.000.000 m3 groengas uit GFT. Op deze hoeveelheid gas kunnen maar liefst 750.000.000 pannenkoeken worden gebakken; genoeg voor heel Europa! (#pannenkoekenvooreuropa)

Als dank voor het scheiden van GFT hebben wethouders uit de aandeelhoudende gemeenten, Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden, én medewerkers van de milieustraten het pannenkoekenmeel, gemalen door de Hoofddorpse molen De Eersteling, uitgedeeld. De uitdeelactie duurt nog de hele week, zolang de voorraad strekt.

Ook Gert-Jan Klaasse Bos, de trotse manager van de Groene Energiefabriek van Meerlanden, was vandaag van de partij: “Onze vuilniswagens rijden op dit groengas, maar je kunt natuurlijk ook pannenkoeken bakken op het gas. De productie van 10 miljoen m3 groengas is een mooie mijlpaal voor onze fabriek. Omdat bewoners, gemeenten en wij dit samen voor elkaar hebben gekregen, willen wij de inwoners uit onze regio daarvoor belonen met iets lekkers, dat bovendien lokaal is geproduceerd. GFT is grondstof en met recht het Begin van iets moois.”

Ook al scheiden veel inwoners hun GFT, het organische keuken- en tuinafval verdwijnt ook nog vaak in de restafvalbak en wordt dan verbrand met het restafval. Zonde, want GFT is 100% recyclebaar en Meerlanden verwerkt het tot 5 nuttige producten: groengas, CO2, warmte, compost en water. Hoe zuiverder het opgehaalde GFT, hoe meer grondstoffen en energie Meerlanden kan maken. Reden genoeg om GFT zorgvuldig te (blijven) scheiden. Want zo draagt iedereen bij aan een waardevolle en leefbare omgeving voor nu en in de toekomst.

Via het platform beginvanietsmoois.nl informeren Meerlanden en de aangesloten gemeenten inwoners over het nut en de noodzaak van afval scheiden. Bezoekers van het platform vinden hier feiten, tips en verhalen over het scheiden van afval en wat dit oplevert. Via de Facebook pagina en Twitter feed van Begin van iets moois kunnen inwoners zich bovendien uitspreken en actief hun ervaringen met afval scheiden delen.