Toneelschuur, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Stichting Artikel1 presenteren op zondag 11 december voor de eerste maal een Haarlemse editie van het succesvolle ‘International Queer & Migrant Film Festival’. Het Haarlemse programma bestaat uit een middag- en avond programma met een theatervoorstelling en een filmprogramma bestaande uit vier korte films. Via www.toneelschuur.nl zijn kaarten te koop voor theater of film afzonderlijk. Aan de kassa of telefonisch (023-517 39 10) kunnen geïnteresseerden ook een voordelig passepartout voor allebei de onderdelen aanschaffen voor €17,50 / €15 (Vrienden/CJP).
Het International Queer & Migrant Film Festival vindt van 7 tot 15 december plaats in Amsterdam en in een aantal andere Nederlandse steden. Het festival richt zich op het zichtbaar maken van seksuele diversiteit in relatie tot migratie en etnische minderheden. Dit jaar is gekozen voor een focus op Latijns-Amerika. LHTB (Lesbisch Homoseksueel Transgender Biseksueel) rechten zijn goed gewaarborgd in Zuid-Amerika, maar de sociale aanvaardbaarheid loopt hier nog ver achter.
Programma Haarlem
zo 11 dec, 16.00 uur:
PRIDE – SARAH RINGOET (theater)
In de documentaire voorstelling Pride geregisseerd door Sarah Ringoet, vertellen twee jonge mannen over leven, liefde en verleiding als homoseksuele man. De voorstelling biedt een persoonlijke inkijk in de gayscene en neemt de clichés op de hak. Na afloop is er een Q&A met regisseur Sarah Ringoet
zo 11 dec 19.30 uur:
IQMF FILMPROGRAMMA
Het filmprogramma bestaat uit vier korte films. Het publiek koopt één kaartje voor alle films.
BALCONY(Toby Fell-Holden, 2016, 17’, Verenigd Koninkrijk)
Tina, een ongelukkig tienermeisje, voelt zich aangetrokken tot de Afghaanse Dana. Dana vertelt Tina dat haar Karim haar onderdrukt. In eerste instantie, vertrouwt Dana Tina en voelt ze zich door haar in bescherming genomen. Tot het moment dat de ondergang nadert.
10,579 KM A QUEER JOURNEY FROM DAMASCUS TO VANCOUVER
(David Ng, 2015, 16’, Canada)
Als een activist in de underground LHBT gemeenschap in Syrië werd Danny Ramadan geconfronteerd met dreigende vervolging door het Syrische regime. Danny ontsnapte naar Damascus, om uiteindelijk zijn weg te vinden naar Vancouver, Canada. In deze korte documentaire deelt Danny zijn ervaringen als nieuwkomer in de queer gemeenschap in Vancouver.
SAMIRA (Nicola Mai, 2015, 28’, Italie)
Samira is een 28 minuten kunstinstallatie die gepresenteerd wordt op split-screen. De film is een etnografische optekening van de levensgeschiedenis van Karim, een Algerijnse migrant die zijn lichaam verkoopt voor geld als travestie Samira in Marseille.
THE COLOURS OF THE STREET (Felippe Francisco, 2016, 25′, Brazilië)
De documentaire The Colors of the Street laat de harde realiteit zien van het leven van LGBT-daklozen in São Paolo, Brazilië. The Colors of the Street is veelvuldig geselecteerd voor internationale filmfestivals en won recent de prijs voor beste film van het International LGBT Filmfestival Durban (Zuid-Afrika). Filmmaker Felippe Francisco is aanwezig voor Q&A na afloop van de film.