Een heuse, ambachtelijke kaasboerderij in Heemstede. Dat is de Dinkelhoeve, aan de Herenweg. Al meer dan 270 jaar worden hier koeien gehouden en gemolken. Sinds tweeëneenhalf jaar wordt er ook weer kaas gemaakt op de historische Dinkelhoeve. Biologische kaas, want “dat past gewoon helemaal bij ons kleinschalige bedrijf”, aldus Antoon Milatz, de derde generatie Milatz op deze boerderij. Samen met zijn vrouw Karen bereidt hij elke week ca. 100 kilo Goudse boerenkaas. Ontzettend mooi werk, vinden de twee. “Het vraagt heel veel precisie, in het verzorgen van de dieren, het melken, en de kaasbereiding zelf.” Dat komt niet in de laatste plaats door het biologische karakter van de boerenkaas. Boerenkaas is altijd gemaakt van rauwe melk, daar staat het keurmerk ‘boerenkaas’ garant voor. Boerenkaas is gemaakt van melk die niet van tevoren gepasteuriseerd wordt. Dit vraagt om heel schoon werken, “want pasteuriseren doe je feitelijk om eventuele bacteriën te doden. Wij moeten gewoon zorgen dat die bacteriën er sowieso niet in zitten”, aldus Karen Milatz. In niet-biologische boerenkaas wordt salpeter gebruikt. Dit remt eventuele bacteriegroei. Maar elke toevoeging heeft natuurlijk ook weer zijn weerslag op smaak en rijping van de kaas. “In biologische kaas wordt geen salpeter gebruikt, dus ook niet in de onze”, aldus Antoon Milatz. Een puurdere kaas valt bijna niet te krijgen, en dat gewoon in Heemstede. Karen Milatz: “Verse biologische rauwe melk kan hier 7 dagen in de week van 9 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds via de melktapautomaat worden gekocht. Onze kaas en andere producten zijn verkrijgbaar op vrijdag- en zaterdagmiddag in onze winkel. Daarnaast organiseren we regelmatig biologische boerenstreekmarkten.”
De eerstvolgende streekmarkt is op 17 september van 12 tot 16 uur. Houd ook de aankondiging in de Heemsteder in de gaten! Voor meer informatie over de Dinkelhoeve, kijk op www.dedinkelhoeve.nl.