Themabijeenkomst ‘sterke jeugd’: Niet alles is maakbaar

Tekst en beeld: Robbert-Jan de Bruijne  

Bloemendaal–  In de aula van het Montessori College te Aerdenhout verzamelden zich in de avond van 21 november een twintigtal experts en belangstellenden op het gebied van jeugd. Onder hen één jongere en de wethouders Anneke Grummel (D66, Heemstede) en (later) Attiya Gamri (PvdA, Bloemendaal). Allen hadden het winterse weer getrotseerd om deel te nemen aan een ‘interactieve gespreksavond met jongeren, jongvolwassenen, inwoners, deskundigen en bestuurders van de regio Kennemerland’, zoals dat in de oproep stond vermeld. Dit alles onder het motto: ‘samen voor een sterke jeugd’. De bijeenkomst was georganiseerd door de (gefuseerde) D66 afdelingen van Bloemendaal en Heemstede. Het was de tweede van dergelijke themabijeenkomsten; de vorige ging over het klimaat. Beide onderwerpen staan traditioneel hoog op de D66 agenda, dus een begrijpelijke keuze.  

Zorgelijk beeld

In de uitnodiging werd een zevental vragen genoemd die door een vijfkoppig panel beantwoord zouden moeten worden. Sommige prikkelend, zoals bijvoorbeeld: ‘meer handhaven;discipline ontbreekt! Moet er een sociale dienstplicht komen?’, ‘social media en technologie isoleren?’ Vragen die voortkwamen uit een interne D66 brainstormsessie. De avond verliep echter anders. Initiatiefnemers Gerard Vossen (duo voorzitter D66) en Kees Mulder (bestuurslid D66) hadden besloten er een kringgesprek van te maken met twee inleiders. Als eerste kwam Johan, de conciërge van de school, aan het woord. Hij liet weten dat de school ca. 500 leerlingen telt en met slechts 2% van hen problemen heeft. De volgende spreker, Elisabeth Langeler (gedragswetenschapper CJG Kennemerland), schetste een toch wat zorgelijker beeld van de toestand van onze jeugd. Volgens haar kampt een groot gedeelte van de jongeren met gevoelens van somberheid, ook nu de coronaperiode achter de rug is. De oorzaak volgens haar: prestatiedruk (vanuit bijv. ouders, schoolsysteem en sociale media), normaliseren van klachten (jongeren worden bijv. vanwege liefdesverdriet al naar de psycholoog gestuurd) en de totaal vastgelopen jeugdzorg, waardoor er minder behandelingen plaatsvinden. Over actuele cijfers voor onze regio beschikte geen van de aanwezigen, maar alle experts uit het veld beaamden het geschetste zorgelijke beeld.  

Concrete maatregelen

Ook waren zij het erover eens dat er een verdere verschuiving van behandeling naar preventie gerealiseerd zou moeten worden. Veel van de maatschappelijke oorzaken die aan de problemen ten grondslag liggen worden daarmee natuurlijk niet opgelost. Maar het kan wel helpen de wachtlijsten voor een behandeling te verkorten. Een aantal concrete maatregelen werd genoemd: instelling van Praktijk Ondersteuner Jongeren bij alle huisartsen, een vaste hangplek voor de jongeren en uitbreiding van het aantal jongerenwerkers bij de lokale welzijnsorganisaties. Die organisaties staan overigens op het punt om te fuseren, dus de hoop is dat daarmee schaalvoordelen worden behaald en er van elkaar geleerd kan worden. Wethouder Grummel liet weten dat het jongerenwerk in Heemstede binnenkort met een nieuw programma komt. Wellicht kunnen ze gelijk iets van Welzijn Bloemendaal kopiëren. Johan van Buren, directeur van die organisatie, liet weten graag wat meer jongerenwerkers aan te stellen, maar dan wel met voldoende budget voor de komende 10 jaar. De aanwezige raadsleden zagen dat niet zo direct gebeuren, zeker met het financiële ravijnjaar voor de deur. 

Geschikte ruimte

Het vinden van een geschikte hangruimte is ook zo gemakkelijk nog niet. Wethouder Gamri wees op het succes van de ruimte in het dorpshuis te Vogelenzang, maar tegelijk ook op de moeite die zij ondervindt om Huis Tinholt in Overveen ook voor jongeren beschikbaar te stellen. De ouderen zien hen blijkbaar liever niet komen. De problemen van onze jeugd zullen nog wel even voortduren; niet alles is maakbaar, zo bleek deze avond wel weer maar al te goed. 

Foto: De beide wethouders met de enige aanwezige jongere.