Heemstede – Verspreid over heel Nederland zijn er meer dan 500 repaircafés actief. In 2009 opende in Amsterdam het eerste repaircafé op initiatief van Martine Postma. Vrijdag 18 oktober j.l. exact op de datum dat het Nederlandse repaircafé 15 jaar geleden zijn deuren opende, werd bekend dat landelijk 150.000 apparaten en andere voorwerpen per jaar gratis worden gerepareerd door vrijwilligers. Sinds 2023 doet de gemeente Heemstede daar met trots aan mee! U heeft regelmatig kunnen lezen dat het Repaircafé Heemstede is opgericht met de intentie om de afvalberg te verminderen. Dat is gelukt : 65% van wat er aangeboden is, is hersteld!
Eens per maand
4 november 2023 is door de toenmalige burgermeester Astrid Nienhuis het startschot gegeven door een waterkoker ter reparatie aan te bieden. Na die eerste waterkoker volgden nog veel elektrische apparaten, maar ook kleding of spullen van hout. Tot nu toe heeft een kundig team van 7 vrouwen en mannen eenmaal per maand op de zaterdagochtend van 10-13 uur het Repaircafé Heemstede kunnen bemensen, met veel plezier maar bovenal ook met een supergoed resultaat om trots op te zijn.
Het repaircafé is onder gebracht op Plein 1 in Heemstede, met o.a. de bibliotheek en het restaurant. Er is altijd de gezelligheid van in- en uitlopende Heemstedenaren die even een kijkje komen nemen.
Een gastvrouw/gastheer ontvangt de mensen en vraagt onder andere naar dat wat een poging waard is om gemaakt te worden. Alles wordt genoteerd. Het loont de moeite om te onderzoeken of reparatie van kapot gewaande spullen lukt, hoe klein of groot ook.
Cijfers
Repaircafé Heemstede is vooral een Heemsteedse aangelegenheid, 85% zijn inwoner van Heemstede; een enkeling komt uit o.a. Aerdenhout, Bentveld of Bennebroek. Er kwamen in totaal 130 items ter beoordeling voor reparatie. Het merendeel is elektrische apparaten (106). Daarnaast werden ‘textiel en sieraden’ (13) en ‘hout en metaal’ (11) gerepareerd. Denk bij ‘hout en metaal’ bijvoorbeeld aan een kamerscherm, een snoeischaar of een dienblad. Bij ‘textiel en sieraden’ kreeg het team 4 jassen en 3 kettingen aangeboden ter reparatie, maar ook bijvoorbeeld een lampenkap en een pop. In totaal werd 65% hersteld.
Emotionele waarde
Het aanbod was heel erg divers. De aangeboden 106 elektrische apparaten waren soms héél erg oud en soms nog geen maand oud, soms echt niet te repareren en soms heeft een reparatie tijd nodig. Soms moet er iets gemaakt of besteld worden en soms is er groter gereedschap nodig dat niet op locatie aanwezig was. Gelukkig is de schuur van één teamlid een walhalla voor liefhebbers van gereedschap en machines en is bij één van onze mensen de kelder omgetoverd tot reparatieruimte.
Soms krijgt het repaircafé spullen ter reparatie aangeboden waarvan je denkt: is dat de moeite nog waard om te repareren? Maar voor de betreffende persoon kan er heel veel emotionele waarde aan kleven en doe je er alles aan het te repareren. Duidelijkheid bieden over wat niet kan is in sommige gevallen wel helpend. Het is immers lastig om een essentieel onderdeel te bestellen dat versleten is, bij een fabriek die 30 jaar geleden gesloten is.
Vooral nieuwe apparaten zijn toch lastiger te repareren. De nieuwe Europese wet die het eenvoudiger en goedkoper moet maken om defecte producten te laten repareren had er natuurlijk allang moeten zijn. Die wet gaat echter pas in 2026 in. De wet moet verspilling en het maken van extra kosten voorkomen.
Repaircafé Heemstede is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar spullen worden gerepareerd die niet meer werken of kapot zijn, maar die nog te goed zijn om weg te gooien. Het team gaat vol enthousiasme door want: “Het werkt echt!”
(Mmv Carla Hendriks)
Spullen krijgen een tweede leven. Foto: Edward Gulickx.