Van Dam ijs voor alle seizoenen

Tekst en beeld: Mirjam Goossens

Heemstede – De herfst is in al zijn pracht begonnen en Heemstede geniet van een volle week herfstvakantie met het hele gezin. Jammer voor jong en oud is dat de Van Dam ijssalon inmiddels is gesloten. Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Willem van Dam is sinds het einde van de zomer gestart met de verkoop van zijn ambachtelijk ijs in bekers van 750 ml. Zo kunnen we de hele herfst en winter blijven genieten van het fameuze Van Dam ijs in maar liefst 20 smaken, nu voor de introductieprijs van 12,50 euro, inclusief 4 gratis hoorntjes.   

IJs als een taartje                                                                                                                 

Het ijs kan naar wens gepresenteerd worden als een smaakvol toetje. Willem: “Ons hazelnootijs heeft bijvoorbeeld een laagje hazelnoten boven- en onderin de bak. Keer het om en je hebt een geweldig dessert, eventueel versierd met slagroom en wat aardbeien. Wij maken overigens alles zelf met verse ingrediënten vannatuurlijke grondstoffen en liefst van lokale bedrijven. Dus komt de rauwe melk van de boerderij van Van der Hulst naast College Hageveld. Wij pasteuriseren de melk vervolgens zelf in het atelier achterin de winkel.”    

Warm gevoel voor een ijskoud product                                                                           

De eigenaar van de chocolaterie heeft overduidelijk naast een passie voor chocola een warm hart voor ijs. “Het maakt me blij als ik de mensen zie genieten; een opa die met zijn kleinkind een ijsje eet op ons zonnige terras en het kindje verzucht: opa, jij bent de liefste opa van de hele wereld. Dat is toch het mooiste wat er bestaat. Even een ijsje eten is voor veel mensen een lekker rustpunt in de drukte van de dag, merken we hier.” 

Bijna 30 jaar chocola en ijs in Heemstede                                                             

Chocolaterie Van Dam is nu een begrip in Heemstede en ver daarbuiten. Maar ooit begon Willem van Dam in 1995 in een kleiner pand aan de Binnenweg met één medewerker. Negentien jaar geleden verhuisde hij zijn winkel naar de huidige locatie aan de Raadhuisstraat met inmiddels 7 vaste medewerkers en in de zomer een enthousiast team van 25 ijsverkopers die van de ochtend tot de avond ijsjes scheppen. Van Dam: “Toen ik een eigen zaak begon had ik een heel duidelijk plan voor ogen, namelijk zelf producten maken van oorspronkelijke grondstoffen, dus van gember, vanille, kaneel en hazelnoten, met melk van de boer. Er was geen ruimte voor een plan B, want het moest gewoon gaan lukken, zo eigenwijs was ik wel.”                                                                                                                                  

Niet over één nacht ijs                                                                                            

Geslaagd daarin is Willem van Dam zeker en als zoon van een banketbakker is hij daar best trots op. “Ik was al op jonge leeftijd bezig met het versieren en bewerken van chocolaatjes. Het fijne werk, daar lag mijn toekomst, dat wist ik zeker. Voor mij geen appeltaarten of vulkoeken, met alle respect, maar wel chocolade en ijs in velerlei soorten.” Willem van Dam ging niet over één nacht ijs om zijn doel te bereiken: “Alvorens een eigen zaak te beginnen heb ik bij tien verschillende banketbakkers in tien jaar tijd het vak kunnen leren, Bij elke banketbakker leerde ik wat ik wel en wat ik niet moest doen, een geweldige leerschool al met al.”

Voor alle klanten die op zoek zijn naar het ambachtelijke ijs: de grote diepvrieskast met glazen deur in de winkel is niet te missen en geeft een goed overzicht van de diverse smaken, met toppers als Hemelse Modder, pistache en chocolade. Nog tot eind van de maand november verkrijgbaar voor de actieprijs.

Adres: Raadhuisstraat 60 in Heemstede.                                                                                       

Foto: Jaarrond genieten van het heerlijkste ijs.