Oud-predikant Jaap Smit vertelt over zijn leven

Heemstede – De komende periode zijn er weer diverse gasten bij Boekhandel Blokker. Zo komt zaterdag 26 oktober Toine Heijmans vertellen over zijn onlangs verschenen nieuwe roman ‘Buitendijks’.

Zijn boek gaat over Willem de Waal, die een tentje bewoont in de uiterwaarden van een grote rivier. Hij is jong en sterk en leeft alleen met de natuur die hem omringt, met de bomen en planten en uitgestorven dieren, onder de bescherming van een eeuwenoude zwarte populier. Niemand weet van zijn buitendijkse bestaan, of wel? Pas wanneer hij wordt verjaagd uit zijn terrein, begrijpt Willem dat zelfs de wildernis wordt beheerst door menselijk ingrijpen. En dat hij in zijn zelfgekozen eenzaamheid afhankelijk is van anderen, die net als hij op hun eigen manier naar vrijheid zoeken, en steeds weer onverwacht opduiken tot duidelijk wordt wat ze van hem willen. Buitendijks is een magisch, ontroerend verhaal over de macht van de natuur en de onmacht van de mens, die ondanks zijn vernuft nooit is opgewassen tegen het 

Sascha Bronwasser

Woensdagavond 30 oktober is het de beurt aan Sascha Bronwasser. Zij komt om 20.00 uur vertellen over haar nieuwe boek ‘De lotgevallen’. Aansluitend zal zij signeren. Sascha Bronwasser is bekend geworden met ‘Luister’, dat in februari 2023 verscheen en hoog op de eindejaarslijstjes van diverse kranten stond.

In het boek ‘De lotgevallen’ zien we hoe de lotsbestemming van de verschillende hoofdpersonen een onverwachte wending krijgt. Telkens is een kunstwerk de aanleiding voor een nieuw verhaal.Een man neemt een raadselachtig voorwerp in zijn hand en dat geeft hem eindelijk de moed zijn liefde te verklaren. Een vrouw is ervan overtuigd dat een zeshonderd jaar oud portret haar gevoelens beantwoordt. Na een bezoek aan de geriater krijgt een patiënt nieuwe gedachten over zijn favoriete beeldhouwwerk. Er is slechts één overeenkomst tussen de verhalen; ze spelen zich af op verschillende plaatsen, onder zeer uiteenlopende omstandigheden en strekken zich uit van het heden tot in de verre toekomst. Altijd speelt een kunstwerk een rol. Toegang voor dit bezoek is €7,50 (reserveren verplicht).

Oud-predikant Jaap Smit

Op zondag 27 oktober wordt Jaap Smit (oud-predikant van Heemstede) geïnterviewd over het boek ‘Zonder kompas geen koers’ Het interview vindt plaats in de Oude Kerk (aan het Wilhelminaplein) en is in samen werking met de PKN-kerk. Het interview wordt afgenomen door Arianne de Wit (wethouder), Pieter Terpstra en Arno Koek. Dit bezoek vangt aan om 15.00 uur.

Over het boek: Jaap Smit wilde diergeneeskunde studeren, maar het werd theologie, aanvankelijk als ‘parkeerstudie’. In zijn derde studiejaar begon hij als leraar godsdienst op zijn eigen oude middelbare school in Leiden. Vervolgens maakte hij een boeiende reis langs diverse plaatsen en functies. Van dorpsdominee en legerpredikant via organisatieadviseur en directeur van Slachtofferhulp Nederland, tot vakbondsleider op het Malieveld, de voortuin van zijn laatste werkplek waar hij als commissaris van de Koning in Zuid-Holland na bijna elf jaar stopt.
In Zonder kompas geen koers beschrijft hij anekdotisch deze veelzijdige loopbaan waarin de theoloog in hem altijd levend en levendig is gebleven. Uitkijkend vanuit zijn huidige werkkamer ziet hij de skyline van Den Haag met de vele gebouwen die een belangrijke rol in zijn loopbaan hebben gespeeld. Hij schrijft over zijn ervaringen en deelt zijn analyses en beschouwingen over de samenleving van vandaag, de politiek, het openbaar bestuur en de behoefte aan verhalen, verbeelding en visie in een tijd van grote fundamentele vraagstukken en veranderingen.

Jaap Smit (1957) was predikant, organisatieadviseur, algemeen directeur van Slachtofferhulp Nederland en voorzitter van de vakcentrale CNV. Na deze gevarieerde loopbaan werd hij in 2014 commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Naast zijn hoofdwerkzaamheden heeft hij vele nevenfuncties in het maatschappelijk veld vervuld. De toegang is gratis maar reserveren is gewenst.

Meer informatie (reserveren): Boekhandel Blokker, 023 5282472 en www.boekhandelblokker.nl.

Jaap Smit wordt onder meer geïnterviewd door wethouder De Wit. (foto aangeleverd door Boekhandel Blokker).