Genieten van een gezellig Oogstfeest

Tekst en beeld:  Ellen Toledo 

Heemstede –  Het was zondag 13 oktober gezellig druk rondom kinderboerderij ’t Molentje, waar  volgens traditie het jaarlijkse Oogstfeest werd gehouden. Het weer zat gelukkig mee. Het was droog, afgewisseld door af en toe een klein buitje en het zonnetje liet zich ook regelmatig zien. Er stond wel een stevig windje maar dat hoort ook een beetje bij de herfst. Er was van alles te doen op het middenplein van de kinderboerderij. Kinderen konden (plastic) eendjes opvissen uit een bak water en oud-Hollandse spelletjes doen: hoepelen, steltlopen, blikjes omver werpen enz. 

Bij de Knutselkraam werden handgemaakte artikelen verkocht:  herfstkransen, pindaslingers voor de vogels, kaarten, vogelbadjes enz.  Er was een hobbymarkt waar hobbyisten hun artikelen verkochten zoals honing, handgemaakte katoenen tarwe warmtezakken, kleine gehaakte diertjes en paddenstoeltjes. Ook was er een kraampje met kleine schilderijtjes: ‘’Huisvlijt”, vertelde de dame vanachter haar kraam, terwijl ze trots en met enige nostalgie op een serie schilderijtjes van Paulus de Boskabouter wees. “Hoewel de jongere generatie dit waarschijnlijk niet zoveel zal zeggen”,  voegde ze er glimlachend aan toe. Aan een ander kraampje kon er kennisgemaakt worden met vilttechniek en was er te zien wat er in een creatieve workshop met vilt of ‘nat vilten’ allemaal gemaakt kan worden. Vrijwilligers van de kinderboerderij verkochten koffie, thee, limonade, poffertjes en tosti’s. En natuurlijk mocht de verse warme pompoensoep niet ontbreken. 

Aan een grote tafel waren kinderen samen met vaders en moeders fanatiek bezig met het uithollen van pompoenen. Via een QR code die bij de pompoenen in de kruiwagens lag, werd er uitleg gegeven hoe het werkt. Maar ook de vrijwilligers van de kinderboerderij stonden klaar om uitleg te geven: “Eerst het dekseltje eraf snijden, daarna de pompoenen helemaal uithollen. En als dat klaar is kunnen ze aan de zijkant bijvoorbeeld een gezicht of een dier tekenen en uitsnijden”, vertelt een vrijwilligster die net weer een kruiwagen bijvulde met pompoenen: “We hebben maar liefst tweehonderd pompoenen ingeslagen. En ik verwacht dat ze allemaal op gaan”, voegt ze er vastberaden aan toe. 

Foto: Er was genoeg te zien en te bewonderen tijdens het Oogstfeest, zoals fijne handgemaakte artikelen. (Foto: Ellen Toledo).