‘45% van de wachtwoorden binnen een minuut gekraakt’

Regio – Deze week, tijdens de Week van de Veiligheid, start Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH) met regionale radio- en tv-spotjes om ondernemers bewust te maken van veilig wachtwoordbeheer. Uit onderzoek blijkt dat cyberveiligheid vaak staat of valt met goede wachtwoordbeveiliging. In de praktijk vormen medewerkers van (mkb-)bedrijven vaak een zwakke schakel doordat zij zelf hun wachtwoorden bepalen, dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken, of zelfs wachtwoorden met collega’s delen.

De campagne, die later in Noord-Holland wordt uitgebreid met een abricampagne (reclameposters in bushokjes), wijst PVONH ondernemers op deze kwetsbaarheid en benadrukt het gebruik van wachtwoordmanagers en tweestapsverificatie als cruciale, maar eenvoudige en betaalbare oplossingen.

Binnen een minuut gekraakt

“Veel ondernemers weten niet dat 45 procent van alle wachtwoorden binnen een minuut te kraken is door criminelen met krachtige computers,” zegt Linda Hoorn, woordvoerder van PVONH. “Dit blijkt uit een recent onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky, waarbij 193 miljoen wachtwoorden werden geanalyseerd. De impact van zwakke wachtwoorden mag niet onderschat worden,” vervolgt Hoorn. “Het aantal cyberaanvallen blijft toenemen. Alleen al in 2023 zijn er meer dan 32 miljoen (geautomatiseerde) pogingen gedaan om inloggegevens te stelen. Dit benadrukt hoe cruciaal het is om een wachtwoordmanager te gebruiken en tweestapsverificatie in te stellen. Daarom hebben we deze campagne gelanceerd met onder andere reclamespotjes op radio en TV.”

Menselijke factor als zwakke schakel

Ondernemers zijn zich vaak bewust van de noodzaak om hun data te beschermen, maar nemen nog te weinig maatregelen. “Wachtwoordincidenten staan op nummer één als oorzaak van cyberveiligheidsproblemen, terwijl ze relatief eenvoudig te voorkomen zijn,” stelt Hoorn. “Met een wachtwoordmanager kunnen ondernemers al hun gebruikersnamen en wachtwoorden veilig opslaan én beheren. Door wachtwoorden regelmatig en veilig te wijzigen, kan veel schade en leed worden voorkomen.” Ze benadrukt dat een wachtwoordmanager onmisbaar is in de strijd tegen cybercriminaliteit: ‘Het helpt medewerkers sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken. In combinatie met tweestapsverificatie versterk je de beveiliging van bedrijfskritieke systemen nog beter.”

Op de speciale pagina www.pvonh.nl/wachtwoordmanager vinden ondernemers belangrijke informatie die de keuze en implementatie van een wachtwoordmanager en tweestapsverificatie makkelijk maakt.

Illustratie: Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland.