Tekst en beeld: Robbert-Jan de Bruijne
Bloemendaal – Afgelopen donderdag 3 oktober had de vergadering van de Bloemendaalse gemeenteraad een bijzondere agenda: de avond stond geheel in het teken van de installatie van de nieuwe burgemeester, Michel Rog.
Op de vacature waren in totaal 21 reacties ontvangen. Toch een bemoedigend aantal voor deze bestuursfunctie waarin een aantal voorgangers geen gemakkelijke tijd heeft gehad. Natuurlijk, het is een prachtige gemeente met veel groen. Maar ook met zeer ‘betrokken’ inwoners. Vooral de omgang met de gemeenteraad viel nog wel eens zwaar. Het vervullen van een bestuurlijke functie is toch al veel lastiger dan voorheen, tengevolge van de toegenomen mondigheid en de vele kanalen die daarvoor gebruikt kunnen worden.
Desondanks toch een behoorlijk aantal reacties om uit te kiezen. Na een eerste selectie door de Commissaris van de Koning was de gemeentelijke vertrouwenscommissie (bestaande uit gemeenteraadsleden) aan zet om de volgens hen meest geschikte kandidaat voor te dragen aan de Raad. Uiteindelijk werd dat dus Michel Rog. Wat hun overwegingen waren en wat de keuze was waar zij voor stonden, zal nooit duidelijk worden. De hele procedure was geheim en de betrokkenen hebben levenslange zwijgplicht, zo benadrukte VVD-fractievoorzitter Rolf Harder (voorzitter van de vertrouwenscommissie).
Van de installatie was een zeventigtal personen in persona getuige in de raadszaal. Naast de (meeste) gemeenteraadsleden waren ook het gezin en vrienden van de heer Rog aanwezig. En een aantal prominenten uit de bestuurlijke wereld. Het geheel was digitaal ‘live’ te volgen voor belangstellenden; vanuit huis of vanuit het gemeentehuis.
Het protocol werd keurig en zonder incidenten gevolgd. Na het voorlezen van het koninklijk besluit werd de eed afgelegd en konden ambtsketen en voorzittershamer worden overhandigd. Tussendoor waren er de nodige speeches. De Commissaris van de Koning liet weten dat met deze benoeming de eerste burgemeester van NSC-huize is geïnstalleerd. Daarmee is de heer Rog zeker geen onbekende in de bestuurlijke wereld: hij heeft al diverse functies in die wereld bekleed en heeft zich laten kennen als de ‘communicatieve verbinder’ die de gemeente zocht. Gepokt en gemazeld dus, en ook bekend met de institutionele eenzaamheid waar burgemeesters nog wel eens last van lijken te hebben. Een zware functie waar eigenlijk maar twee dagen leuk van zijn: de eerste en de laatste.
Voor Ankie Broekers-Knol was dit dus de laatste dag van een optreden van ongeveer een jaar als interim-burgemeester. Door vele sprekers werd zij geroemd; na een turbulente ambstperiode van de heer Roest wist zij als Aerdenhoutse als geen ander wat de gemeente nodig had en zij heeft wat rust gebracht in de gemeenschap.
Nu dus Michel Rog, die in zijn dankwoord liet weten burgemeester te willen zijn voor alle inwoners van alle kernen, ook voor hen voor wie die de weg naar de lokale overheid niet vanzelfsprekend is. Hij benadrukte dat hij zich zal inzetten voor een goed en integer bestuur, een prioriteit bij vele inwoners en een terugkerend thema in de gemeenteraad de afgelopen jaren.
Foto: De nieuwe burgemeester en zijn gezin worden verwelkomd.