Veteranencafé Heemstede: “We moeten het stokje doorgeven”

Tekst en beeld: Ellen Toledo 

Heemstede –  Elke eerste dinsdag van de maand tussen 16.00 en 18.00 uur zijn veteranen uit Heemstede en directe omgeving welkom in het Veteranencafé, locatie Hof van Heemstede aan de Valkenburgerlaan 56 in Heemstede.  Afgelopen dinsdag 1 oktober was er weer een Veteranencafé en werden er aan de vaste stamtafel weer verhalen en herinneringen gedeeld met een borrel en een lekker bittergarnituurtje erbij.

In Heemstede zijn er gemiddeld zo’n tien veteranen die elke maand in het Veteranencafé bij elkaar komen, voornamelijk oud-veteranen en een paar jong-veteranen. Veel veteranen kunnen thuis hun verhaal niet goed kwijt en praten er daarom niet vaak over. Nico Baan, Nieuw-Guinea veteraan en secretaris van de Veteranen Advies Commissie Heemstede vertelt: “Het doel van het Veteranencafé is om onderling verhalen te vertellen over wat je hebt meegemaakt. Verhalen waarover je thuis niet kunt praten. Daarnaast gaat het ook om het sociale gebeuren, de saamhorigheid en de onderlinge verhoudingen.”  

De Heemsteedse veteranen zijn elk jaar betrokken bij Dodenherdenking op 4 mei in Heemstede en de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus, de herdenking van Slag bij het Manpad op de eerste zaterdag van juli, het plaatsen van struikelstenen voor vermoorde Joodse plaatsgenoten en herbegrafenissen van oorlogsslachtoffers. Ook zijn de veteranen betrokken bij het scholenproject ‘adopteer een monument’ en geven zij lezingen op scholen over de missies waar ze gediend hebben in Nieuw-Guinea, Cambodja, vm. Joegoslavië, Afghanistan, Irak en Libanon. 

Nico Baan heeft een sterk gevoel van medeverantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de Heemsteedse veteranen en roept (jong)veteranen uit Heemstede op om zich bij hen aan te sluiten:  “Want ik word dit jaar 84 dus we moeten op een gegeven moment het stokje doorgeven”, aldus Baan. 

Voor meer informatie: nbaan@kpnmail.nl

Foto: De Heemsteedse veteranen delen verhalen en herinneringen aan de stamtafel van het Veteranencafé.