‘De Wezens’ in de Koepelkathedraal

Haarlem – “Heb ik dit gedroomd, of was het echt? Was ik daar echt?” Dat gevoel kun je soms hebben. Dat prikkelende gevoel kun je zeker overhouden van je bezoek aan de Haarlemse Koepelkathedraal aan de Leidsevaart. Het complex, de koepel en de torens zijn het masterpiece van de artistieke architect Joseph Cuypers (1861-1949), de zoon van de grote Pierre Cuypers. De koepelkathedraal is veel moois tegelijkertijd: een spectaculair gebouw met twee torens die iedere fantasie tarten, de koepel, het middenschip als een wonder van licht, een grandioos museum met permanente en tijdelijke topkunst. Makkelijk kun je een paar uur doorbrengen, in die wereld die zo wezenlijk anders is dan de alledaagse.

De tentoonstelling ‘De Wezens’ brengt je op plekken die anders onbereikbaar zijn. Nog te zien tot en met eind oktober. Open van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor alle info op www.koepelkathedraal.nl.

Unieke tocht

De Wezens zijn beelden die op dakjes, steunpilaren en torens staan. Vanuit de posities in de kerk, nu via uniek opengestelde trappen en doorgangen, zie je ze op de achterkant, want hun blik is gericht op de wereld buiten de kerk. Ze stralen uit: kom hier binnen kijken, kom lezen wat we te zeggen hebben over hoop, liefde, moed, over goed en kwaad, over goede voorbeelden en nog zoveel meer. Zie de barmhartige Jozef met zijn ezel, zie de herdershond die herderlijke zorgzaamheid uitbeeldt, zie Maria en de os. Het is alles met elkaar een wonderbaarlijke stoet van personen en dieren. In de kerk zijn ze allemaal van dichtbij te zien, als replica’s. Als je ze leert kennen, die Wezens, ga je voortaan, langs het gebouw lopend, altijd omhoog kijken. Ze zijn er voor jou.

Wezens vertellen iets

Stephan van Rijt was bijna tien jaar koster en is voor altijd verbonden aan de koepelkathedraal, nu als voorzitter van de Vrienden. “Vanuit wereldlijke gedachten vertellen de Wezens je iets over wat de kathedraal wil zeggen over de noodzaak van zorg, aandacht, generositeit. Joseph Cuypers mocht die metaforen gebruiken met toestemming van het bisdom, dat ruimhartig was. De beelden zijn door Haarlemse vakmensen gemaakt uit Belgisch zandsteen, Swaalf natuursteen bestaat nog steeds.” Stephan vertelt ook over alle beeldende kunst, overal in de kerk. Cuypers integreerde kunst in zijn ontwerp, groots en soms heel gedetailleerd.

Foto aangeleverd door Koepelkathedraal Haarlem.