Extra inzet nodig voor toenemend risico natuurbranden

Haarlem – De provincie Noord-Holland vraagt namens 13 gemeenten € 944.984,- aan bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De gemeenten willen het geld gebruiken voor beheersmaatregelen, bluswatervoorzieningen, communicatie en samenwerking.

Vanwege klimaatverandering heeft Nederland vaker te maken met droge periodes. Met het toenemende risico van natuurbranden is extra inzet nodig. Voor 2024 heeft het ministerie 8 miljoen euro beschikbaar voor de preventie en beheersing van natuurbranden. De provincie doet namens een aantal gemeenten in Noord-Holland een subsidieaanvraag.

Sommige gemeenten in Noord-Holland lopen door de aanwezigheid van natuurgebieden extra risico op natuurbranden. In samenwerking met de veiligheidsregio’s hebben de gemeenten de risico’s bekeken en beheersmaatregelen bedacht.

Voor een aantal gemeenten vraagt de provincie subsidie voor bluswatervoorzieningen aan. Het gaat onder meer om 10 bluswatervoorzieningen in de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Velsen en Zandvoort.

Er wordt ook geld aangevraagd voor communicatie en samenwerking. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil per gemeente het natuurbrandrisico in beeld brengen en beoordelen wat de gemeenten nodig hebben om zich hier goed voor te bereiden. Ook wil de veiligheidsregio externe expertise inhuren voor een visie op natuurbrandbeheersing binnen de regio en het opstellen van een uitvoeringsplan.

Foto: Provincie N-H.