Pauwehof biedt volop activiteiten voor komend seizoen

Tekst en foto:  Ellen Toledo 

Heemstede –  Tijdens een druk bezochte Open Dag presenteerde De Pauwehof woensdag 28 augustus haar cursusaanbod voor het nieuwe seizoen 2024–2025. Ontmoetings- en activiteitencentrum voor ouderen De Pauwehof, Achterweg 91 in Heemstede (achter de Oude Kerk) is een samenwerkingsverband tussen de diaconie van de Protestantse Gemeente Heemstede en WIJ Heemstede.

De bezoekers werden hartelijk verwelkomd door gastvrouwen (vrijwilligers) met koffie of thee met een lekker stukje taart erbij.  Ook waren er enkele docenten aanwezig die informatie over de verschillende cursussen en activiteiten gaven. Om inspiratie op te doen was er eigen werk te zien van cursisten van het afgelopen seizoen.  Een cursist is bezig met het bewerken van speksteen. “Het ziet er uit als een soort ‘Turks Fruit’, maar als je het natmaakt, krijgt het allerlei kleuren. En ik probeer een scarabee te maken, een grote tor”, vertelt ze. 

Bij De Pauwehof is volop gelegenheid om leeftijdgenoten te ontmoeten door samen creatief of actief bezig te zijn.  Er is ruime keuze aan lichamelijke activiteiten zoals body fit, hatha yoga, stoel yoga, ontspannen bewegen of seniorenfit. Maar er zijn ook educatieve cursussen zoals bridge, moderne literatuur of spaanse conversatie. En voor wie liever creatief bezig is zijn er cursussen tekenen en schilderen, speksteen bewerken, handwerken of bloemstukjes maken. 

Ook kon er meegezongen worden met Henriëtte Middelkoop, die in een ‘Open Les’ de bezoekers liet ervaren hoe heilzaam en verbindend zingen is. “Ik denk dat zingen iets is voor iedereen. Een mooie zangstem of zang ervaring is niet echt nodig, je doet het samen, dat geeft altijd een gevoel van verbinding”, legt Henriette uit. In een kleinere zaal zit Elly Landzaat, die uitleg geeft over gespreksgroepen die ze begeleidt over het thema ‘Blijven meedoen, een leven lang’. “Het gaat over dingen waar mensen tegenaan lopen als ze ouder worden en hoe mensen in de groep daarmee omgaan. Ze geven elkaar tips en luisteren naar elkaar”, vertelt Elly. En bridgedocent Driek Bronsgeest vertelt over de bridgecursus die zij geeft. “Bridge kun je op elk niveau spelen, iedereen kan het leren. Bij het ouder worden vallen er mensen weg. Het menselijke contact wordt minder en door zo’n spel krijg je weer menselijk contact met elkaar”, aldus Driek. 

Meer informatie over de activiteiten en cursussen in De Pauwehof is te vinden op de website www.wijheemstede.nl/pauwehof

Foto: Een cursist geeft een demonstratie bewerken van speksteen.