Sporen van oorlog in de natuur gevat in fotoboek

Haarlem – De Kennemerduinen is een prachtig natuurgebied vol rust en schoonheid, maar waar ook sporen van oorlog te vinden zijn. Fotograaf Bob Wielaard verkende dit gebied vol met overblijfselen van bunkers in een bijzonder duinlandschap.
Hoe verhouden die schoonheid en gruweldaden in het landschap zich tot elkaar? “Ik werd geboeid door de tegenstelling van de schoonheid van dit landschap en de verborgen geschiedenis die daar ligt”, aldus de fotograaf.

Een dergelijk landschap kan leiden tot een merkwaardig en ongemakkelijk contrast. Het geeft spanning met de omgeving en verstoort onze verwachting van een harmonische natuur.
Deze fotoserie is dan ook geen oorlogsverhaal maar stelt vragen over landschap, wat een landschap eigenlijk is en hoe wij ons daartoe verhouden. “Voor mij is een landschap een verhaal dat gevormd is door plaats, gebeurtenis en herinnering.” Het fotoboek met zwart-wit beelden is het resultaat van deze verkenning.

Alle foto’s zijn gemaakt in het gebied tussen Heemstede, Zandvoort, IJmuiden en Haarlem. Het hardcover fotoboek wordt in eigen beheer uitgegeven, bevat 100 pagina’s en 84 foto’s.
Op 8 september zal het boek gepresenteerd worden in het ABC Architectuurcentrum waar dan ook een expositie van dit werk te zien zal zijn.
Het boek is verkrijgbaar via de website van de fotograaf, https://bobwielaard.nl/land_sporen.

Foto: Bob Wielaard.