Heemstede en Bloemendaal scoren hoog met fietsongevallen

Heemstede/Bloemendaal – De zomervakantie zit er weer op. Langzaam maar zeker stromen de Noord-Hollandse fietspaden weer vol met schoolgaande kinderen en dat betekent opletten geblazen. Helaas gebeuren er in de provincie jaarlijks zo’n 3.700 ongelukken met fietsers. Ruim een derde van deze ongevallen vindt plaats in Amsterdam, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Rijkswaterstaat, verzekeraars en de politie. Maar… als het gaat om onveilige fietsgemeenten scoren Heemstede en Bloemendaal hoog en deze hoge notering is niet iets om trots op te zijn.

Gemeenten met meeste fietsongevallen

Er gebeuren in Noord-Holland jaarlijks 12,7 fietsongelukken per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt hoger dan het landelijk gemiddelde (10,6). Bovendien zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Texel is relatief gezien de onveiligste gemeente van Noord-Holland, met jaarlijks 27,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Nu is het eiland in vakantietijd erg in trek bij fietsers. 

In Heemstede en Bloemendaal gebeuren relatief veel ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn: in Heemstede 20 fietsongevallen per 10.000 inwoners en in Bloemendaal 18,5 per hetzelfde genoemde aantal. Verder in de top 5 gemeenten in Noord-Holland met de meeste fietsongevallen per jaar: Bergen op nr 4: 17,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners en daarna Alkmaar: 17,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners.

Vaak auto betrokken 

Bij bijna 60% van alle fietsongevallen is een auto betrokken (57,4%). In Noord-Holland was bij 57,1% van de fietsongevallen een (bestel-)auto betrokken. Verzekeringsexpert Menno Dijcks: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”

Veel ongelukken met elektrische fietsen

“Wat ook opvalt is het aantal ongelukken met een elektrische fiets”, vertelt Independer-verzekerinsexpert Dijcks. “Dat waren er ruim 3200 en dat komt neer op zo’n 16,9% van het totaal aantal ongelukken. Ofwel één op de zes incidenten”. In Noord-Holland is het met 18,3% boven gemiddeld vaak een e-bike. “Voor sommige elektrische fietsen zoals fatbikes wordt het ook lastiger om je te verzekeren. Al zijn er nog wel partijen die dit wel doen. En die verzekeringen kunnen kostbaar zijn, dus je moet ze goed vergelijken”, aldus Dijcks. Elektrische fietsen hebben in de meeste gevallen een botsing met een auto (55,4%), al wordt er ook vaak tegen een niet-elektrische fiets aan gereden (18,8%).

Alle cijfers rondom fietsongevallen in Nederland vind je op de onderzoekspagina: 

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/fietsongevallen-2024

Foto: Pixabay.