Door Bart Jonker
Heemstede – Het klinkt als het aloude romantische plaatje uit een klassieke Franse film: een boerenkeukentafel waaraan gefilosofeerd wordt en ideeën ontstaan. Niet geheel in die trant, maar die keukentafel was er wel, waaraan twee jaar geleden wethouders Anneke Grummel en Sam Meerhoff samen aan de koffie en thee zaten.
Jeugd staat voor enorme opgave
“Destijds bespraken Sam en ik aan deze tafel onze motivaties om in de politiek te gaan”, vertelt Anneke. “Want aan zo’n keukentafel ontspruiten de beste ideeën. Zo werden de basislijnen van het Jeugdakkoord gekenschetst. Ik heb zelf kinderen en zie een generatie van jeugd die het goed heeft, maar onder druk staat om te presteren en psychisch worstelt in onze samenleving met hoe het nu allemaal verder moet in de toekomst. Ze staan voor een enorme opgave die op hun schouders rust. Ze zijn bezorgd over de toekomst van het klimaat, de aarde en de politieke en oorlogsspanningen op het wereldtoneel. De afgelopen coronajaren met de lockdown hebben enorme littekens achtergelaten op de jeugd, vooral mentaal. Dat was een drijvende motivatie voor mij om in de politiek te gaan. Juist om dat piepkleine radertje te kunnen zijn: om jeugd te helpen weerbaar te worden en hen erbij te betrekken. Zodat zij zich lekkerder in hun vel voelen en hun opgave voor de toekomst aankunnen”, aldus Anneke Grummel.
Jeugd heeft eigen visie en concrete ideeën
Sam Meerhoff beaamt deze woorden en heeft een vergelijkbare reden voor zijn politieke motivatie. “Ik stond zelf als docent maatschappijleer voor de klas, waar de jeugd deze zorgen rechtstreeks met je deelt. Ze hebben zelf hun eigen visie en concrete ideeën van hoe het anders zou moeten en hoe deze binnen de politieke context betrokken zouden kunnen worden in hun eigen omgeving. Ze voelen zich niet altijd gehoord en zijn qua leeftijd nog niet stemgerechtigd. De jeugd vormt een essentieel deel van onze samenleving en daarom dient ook naar hen geluisterd worden en hun wensen betrokken te worden bij democratische besluitvormingen. Zo zijn eigenlijk de piketpalen voor dit Jeugdakkoord geslagen”, aldus Sam Meerhoff.
Hoe, wat en waarom
Kort gezegd staat het Jeugdakkoord voor de inzet voor de toekomst van de Heemsteedse jeugd. Een serieuze belofte om naar hen te luisteren en hen beter te betrekken bij onderwerpen die voor hen belangrijk zijn en over hun toekomst gaan.
Het Jeugdakkoord kwam gezamenlijk tot stand door gesprekken en online onderzoeken te houden de afgelopen jaren. Door jongeren tussen de 6-23 jaar, alle basisscholen in Heemstede, twee middelbare scholen in Heemstede, jongerenwerkers en organisaties zoals WIJ Heemstede, jeugd- en sportverenigingen, SportSupport en BeleefHeemstede hierbij te betrekken, kreeg het akkoord zijn definitieve vorm. Met de hieruit voortgekomen concrete doelstellingen en actiepunten voor de komende jaren, biedt het akkoord een houvast om beleid te richten op wat de jeugd belangrijk vindt.
Samen
Sam: “Dat bedenken we niet zelf, maar samen. Zo bouwen we met elkaar aan een toekomst waarin we luisteren naar jongeren in Heemstede die volop mee kunnen doen in onze inclusieve samenleving. Met thema’s als: veiligheid, wonen & vrije tijd, lekker in je vel zitten, natuur en afval. We willen in de toekomst nog een stap verder gaan en door bijvoorbeeld een Kinderraad of een kinderburgemeester te faciliteren, om de jeugd een herkenbare stem te geven waarmee ze zich kunnen identificeren.“
Mijlpaal
Anneke vult aan: “De jeugd heeft het afgelopen jaar heel concreet aangegeven wat ze willen: bijvoorbeeld meer uitdagende speeltuinen en een hangplek, kansen op een woning, minder afval en meer groen. Daar gaan we samen mee aan de slag. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de jeugd in Heemstede zich nu gehoord voelt, dat de gemeente benaderbaar is en ook voor jongeren een gezicht heeft gekregen.”
Wethouders Sam Meerhoff en Anneke Grummel. Fotograaf: Bart Jonker.