Tekst en foto: Eric van Westerloo
Vogelenzang – Ook dit jaar weer neemt een kudde van rond de 100 schapen bezit van de Amsterdamse Waterleidingduinen / Waternet. De schapen doen er hun graaswerk met als beloning een volle buik. Zij gaan als dierlijke grasmaaier het grote gebied te lijf om zo de vegetatie binnen de perken te houden. Om de natuur te herstellen en alles wat kan groeien en bloeien zijn de dieren van belang. De vegetatie is de plek waar insecten zich graag ophouden. Zij vormen weer de maaltijd voor de vogels en zo grijpt alles in elkaar. Lang waren er (te) veel damherten in het gebied. Herten zijn kieskeurig en zijn, niet zoals schapen te sturen. Ook konijnen zijn eerder al uitgezet om de vegetatie kort te houden. Nu doen de schapen hun eigen ding en eten naast gras ook blaadjes en takjes, al is het gras de hoofdmaaltijd.
Schaapherder Thomas verhuisde op 15 juli zijn kudde van IJmuiden naar Vogelenzang. Lopend hoefde dat niet, ze kwamen keurig met de vrachtwagen naar de Oase.
Snel zijn de dieren op hun gemak en beginnen direct met het eten van al het lekkers dat ze vinden. Een flink aantal dieren heeft dit jaar jongen gekregen en deze lopen al als volwassen dieren mee, al houden de moeders hun kroost wel in de gaten. Omgekeerd houden de kleintjes hun moeder in het oog. Een enkeling wil nog wel eens wat slokken melk bij de moeder scoren, al zijn ze volledig instaat om zich zelf met gras te voeden.
De wandeltocht was in de media aangekondigd, dus waren er bezoekers op afgekomen. Gewapend met camera’s werden de dieren, Thomas en zijn hond vanuit alle mogelijke standen gefotografeerd. Draaiende TV camera’s brachten de dieren echt niet van hun stuk. Als Thomas het sein geeft, verplaatsen de dieren zich. Thomas fluit of geeft commando’s, geluid dat de dieren maar al te goed kennen. De hond bewijst zijn dienst om al rennend de kudden bij elkaar te houden. De afdwalende dieren blaft hij tot de orde en brengt ze terug bij de kudde. Even uitblazen met de tong uit de bek om vervolgens zijn taken uit te voeren, echter niet voordat zijn baasje het sein geeft.
Tot half november blijven de schapen hun werk doen in de duinen. Omdat ze door de herder en de hond te sturen zijn komt de kudde op plaatsen waar het waterbedrijf ze graag wil hebben. Gras, blaadjes, hooi en kleine takjes, er is meer dan genoeg en de duinflora herstelt zich.
Foto: De kudde schapen weet de weg snel te vinden in de Waterleidingduinen.