Door Eric van Westerloo
Heemstede – Op 4 en 5 juli vergaderde de gemeenteraad met als hoofdthema de voorjaar en kadernota’s met o.a. vooruitzichten tot en met 2028. De partijen konden hun wensen en bedenkingen kenbaar maken aan het college. De bespreking van de kadernota is intussen tot een tussentijdse begrotingsbehandeling verworden. Er worden wensen op tafel gelegd.
De VVD wees nogmaals op toekomstig zwaar financieel weer. De partij legt de nadruk op het Weg Categorisering Plan (WCP), het openbaar vervoer, de jeugdzorg, woningbouw en verkeer. De VVD wil geen OZB-verhoging; wel verhoging van leges tot kostendekking.
GroenLinks wees op het nu verwachtte kleine tekort in 2028. De fietsveiligheid schiet tekort, o.a. tunneltje Leyduin. GL zet vraagtekens bij de bouw Manpadslaangebied in relatie tot de nieuwe natuur herstelwet.
HBB vindt dat de participatie niet voldoet. Op Manpad opeens 150 woningen en bouwvoornemen Roemer Visscherplein zonder enig overleg met de inwoners. HBB heeft een ander plan voor de inrichting Binnenweg dat beter en veel goedkoper is. Zij wil tevens het WCP ‘on hold’ zetten volgens een voorstel van D66. HBB wil bezuinigen op gemeenschappelijke regelingen en de bouwleges verhogen tot kostendekking. Op parkeerterrein Plein1 parkeergeld heffen. Ook HHB wenst geen OZB-verhoging.
PvdA wil niet korten op voorzieningen als de inkomsten teruglopen. Sociale aspecten zijn belangrijker dan alle andere kwesties. De PvdA wil meer aandacht voor werk, jongeren en eenzame ouderen. Iedere inwoner moet kunnen deelnemen aan de samenleving via verenigingen of instellingen.
Het CDA ziet veel van haar programma terug. De opvang van 191 asielzoekers moet doorgaan. Het CDA schaart zich achter het voorstel van D66 om, net als in Amsterdam, voorlopig alleen 30 km borden te plaatsen. Zodra een weg groot onderhoud nodig heeft, dan pas aanpassen aan de 30 km-normen. De 14 miljoen aan WCP gelden kan dan in fases over een langere tijd worden uitgegeven. Volgend jaar wil de partij voor 80 jaar vrijheid in Nederland dat de gemeente en organisaties geld reserveren voor een grootse herdenking en viering op 4 en 5 mei.
D66 wil meer bestuurlijke samenwerking met andere gemeenten en sluit heel een fusie met andere gemeenten kennelijk niet uit, al viel het woord fusie niet. De partij staat achter de asielopvang en vraagt een hogere prioriteit voor de jeugdzorg. D66 wil de gescheiden fietspaden niet op heffen. Het WCP kan voorlopig worden gestopt zoals bovenstaand is verwoord. Er loopt nog een onderzoek, maar D66 verwacht dat Heemstede voorlopig kan volstaan met 30 km-borden en belijning.
Reacties van de wethouders
De Wit wil een reservefonds voor toekomstige tekorten, bouwleges kan niet naar 100%, want ze voorziet juridische problemen. Zij mikt op 80 a 85% kostendekking. De overige leges verhogen neemt ze over, zover dat wettelijk kan.
Ze wil waken voor waterbedeffect als betaald parkeren duurder wordt.
Omdat Heemstede een hoge WOZ-waarde aan woningen heeft, kort het Rijk Heemstede met €450.000. Of de OZB omhoog gaat, blijkt bij pas de begroting 2025.
Ates (VVD) mist concretere antwoorden van de wethouder.
Stam: “We hebben een bouwopgave van 134 woningen per jaar”, maar waar precies?”
Er komt een mobiliteitsvisie en zij gaat akkoord met het D66 WCP (30km)-voorstel. De renovatie Lanckhorstlaan wordt doorgeschoven. Er volgt een nieuwe aanbesteding voor het groenonderhoud.
Meerhoff heeft geen idee of en wat er betaald moet worden, als er kleine opvanglocaties komen voor 50 asielzoekers of minder. Voor 2024 blijft de cadeaukaart voor minima van kracht.
Grummel is positief over het burgerberaad. Geld voor 80 jaar vrijheid: daarvoor kunnen de reeds bestaande budgetten worden gebruikt. Over de tijdelijke verhuizing (IHP), Crayenesterschool, Jacobaschool naar de Bronstee Mavo, volgt een plan in het najaar en het besluit in februari 2025.
Alle partijen stemden in met de kadernota inclusief enkele wijzigingen via ingediende amendementen.
Foto: Raadhuis Heemstede. Foto: Bart Jonker.