Door Bart Jonker
Heemstede – De aloude uitdrukking ‘kennis is macht’ dreigt aanzienlijk aan haar betekenis in te boeten en dat valt zorgwekkend te noemen. Cultuur, boeken, tijdschriften en kranten worden opgezadeld met een voorgenomen BTW-verhoging van 21%. Nederland is het enige land dat deze bizarre verhoging doorvoert. Kennis, cultuur en algemene ontwikkeling dreigen onbetaalbaar en enigszins onbereikbaar te worden voor de mensen die door lastenverhogingen al lastig de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Onwetendheid, bekrompenheid, desinformatie, polarisatie en oppervlakkigheid liggen angstvallig dichtbij op de loer.
De wereld verzandt immer meer tot oppervlakkigheid door florerend nepnieuws dat op internet en sociale media (die absoluut niet sociaal vallen te noemen) circuleert en dat men niet altijd op waarde weet te schatten op daadwerkelijke feiten, naast complottheorieën, misbruik van AI, narcistische influencers en agressieve opruiing en emotie. Ook mainstream media, social media, en televisie maken zich daar schuldig aan, door een verkeerd beeld van zaken te schetsen en niet altijd objectief nieuws te brengen, zoals het de echte journalistiek betaamt.
Dat er geleidelijk aan voor mensen gedacht wordt, zij geïndoctrineerd of gemanipuleerd worden en ze dreigen niet zelf meer te denken is een zeer gevaarlijke ontwikkeling en ondermijnt onze beschaafde democratie in vrijheid en een gefundeerde kritische meningsvorming van het individu. Nog zorgwekkender is dat dit in groot maatschappelijk verband sluimerend gelaten wordt geaccepteerd: want mensen zijn nu eenmaal kuddedieren. In alle maatschappelijke lagen tot in de politieke bestuurscultuur aan toe, waar het debat heden ten dage niet altijd meer op inhoud wordt gevoerd, maar veelal op machtsbeluste rancune en op het persoonlijk afbranden van opponenten. Het is om je hart vast te houden.
Deze krant acht kennis, zelf nadenken en de ontwikkeling van een gefundeerde kritische meningsvorming van het eigen individu zeer belangrijk en essentieel voor het voortbestaan van onze vrije samenleving. Ook voor toekomstige generaties dient daarom gedegen kennis te worden doorgegeven. Met deze nieuwe rubriek ‘Wist u dat?’ probeert deze krant een steentje bij te dragen om algemene kennis te verbreden. Misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar toch. Interessante en korte wetenswaardigheden op allerhande gebied. Deze week de Nederlandse wortels in Australië.
Nederlandse wortels in Australië
Wist u dat Australië eeuwenlang voor Europeanen een onbekend en onontdekt gebied was? In 1606 waren de Nederlandse zeevaarders de eerste Europeanen die voet aan wal zetten in Australië. Door de vele VOC-reizen die de Nederlanders in deze periode ondernamen, werd dit vooralsnog onbekende gebied geleidelijk aan in kaart gebracht. Namen zoals Tasmanië (Abel Tasman) en Arnhemland, herinneren nu nog aan het bezoek van de Nederlanders in het huidige Australië.
De Nederlanders ontmoetten in de tijd voor het eerst de oorspronkelijke bewoners van dit continent: de Aboriginals. Kenmerkend voor Aboriginals is dat zij verhalen uit vroeger tijden mondeling overleveren. Dit gebeurt nog steeds.
Vanaf 1770 wordt dit gebied door Groot-Brittannië gekoloniseerd. Zij beschouwen het continent als ‘Terras Nullias’, dat zoiets als ‘Leeg land’ of ‘Niemandsland’ betekent. Groot-Brittannië gebruikte lange tijd dit gebied als strafkolonie voor Britse gevangenen die daar naartoe werden gedeporteerd.
Bron: het Wereldmuseum in Leiden. Beeld: Gebieden in Australië met Nederlandse namen. Foto Bart Jonker.