Tekst en foto’s: Bart Jonker
Heemstede – Wat was het heerlijk warm en zonnig afgelopen zaterdag 11 mei: een waarlijk genot. Dat was te merken aan het aantal bezoekers op Kom In Mijn Tuin (KIMT), die traditiegetrouw de jaarlijkse Moestuinmarkt hield. Er gingen aardig wat moestuinplantjes door de handen bij de kraampjes. Van kruiden, aardbeien, sla, tomaten, tot boontjes en dergelijke.
Mik en Rob van der Bor en de veel vlijtige handjes van vrijwilligers hadden het lekker druk, maar dat is natuurlijk geen straf zo heerlijk in de zon. Veel mensen hebben ontdekt hoe leuk het is om een moestuin te houden en de populariteit daarvan is rijzend. Met eigen groenten en fruit is zo’n moestuin een prachtig zelfvoorzienend projectje voor velen. Leuk om te doen en leerzaam om je eigen biologische groenten te kweken en te zien opgroeien. Bovenal is eigen oogst veel lekkerder, intenser van smaak en gezond.
Slakkenplaag
Een bezoeker vroeg zich af wat te doen tegen slakken, die je hele oogst dreigen weg te vreten. De boosdoener en veelvraat is vooral de naaktslak. Door de vele regen en vochtigheid afgelopen maanden, kun je met recht spreken van een naaktslakkenplaag. De huisjesslak daarentegen (segrijnslak/tuinslak) eet doorgaans plantenresten en plantaardig afval. Wees echter voorzichtig met huisjesslakken. De wijngaardslak bijvoorbeeld, die witter is met een ruitenpatroon, is een wettelijk beschermde soort in Nederland en de laatste tijd veelvuldig waar te nemen in Groenendaal en Leyduin. Deze soort is eeuwen terug op buitenplaats Leyduin voor consumptie uitgezet (jawel: de beroemde Franse escargots) en weet zich goed te handhaven.
Een biologisch middel tegen een slakkenplaag is koffieprut die je rondom je planten strooit (let op: niet bij rozemarijn en lavendel). Buiten dat ongedierte koffiedik echt haat – naast slakken, blijven ook muizen en ratten daarvan weg – zitten er nuttige bouwstoffen in koffieprut voor planten, zoals magnesium en calcium. Strooi echter nooit zout! Daarnaast is de egel een natuurlijke vijand voor slakken. Als je geluk hebt en er een egel in je tuin bivakkeert, wordt het slakkenprobleem vanzelf op een natuurlijke manier opgelost. Koester de egel dus. De groene kikker wil eveneens af en toe een slakje verschalken. Daarom nooit chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Naast de moestuinplantjes, was er veel aanwezig voor de inwendige mens. Er waren zelfgebakken taarten en er was koffie, thee en limonade. Altijd wat te doen bij KIMT!
Foto boven: Zonnige Moestuinmarkt in KIMT.