cybercrime

Kun je jezelf verzekeren tegen cybercrime?

PARTNERBIJDRAGE

Tien jaar geleden was cybercrime nog een heel nieuw begrip. Weinig mensen hadden erover gehoord en het was zeker niet iets waar we ons al te druk over maakten. Tegenwoordig is dat wel anders. Cybercrime komt namelijk steeds vaker voor. Het CBS schat dat er in 2022 zo’n 2,2 miljoen mensen in Nederland slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit.

Dit zijn schokkende cijfers, want cybercriminaliteit kan behoorlijke gevolgen hebben, ook financieel gezien. Wat deze mogelijke gevolgen zijn en of je jezelf hiertegen kunt verzekeren, dat lees je in dit artikel. 

Identiteitsfraude

De vorm van cybercrime waar Nederlanders zich het drukst over maken, is identiteitsfraude. Wat dat precies inhoudt? Bij identiteitsfraude doet een crimineel zich op het internet voor als iemand anders. Vervolgens gaat hij bijvoorbeeld aankopen doen of kredieten opnemen op de naam van zijn slachtoffer. Je denkt misschien dat zoiets jou nooit zal overkomen, maar in 2017 kregen zo’n 70 duizend mensen te maken met identiteitsfraude. Het is dus iets wat regelmatig voorkomt.

Identiteitsfraude voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Voor we het over de cyberverzekering particulier gaan hebben, geven we je dus eerst een paar tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

Tip 1: stuur nooit zomaar je identiteitsbewijs

Als iemand je vraagt om je identiteitsbewijs op te sturen, dan is het goed om op je hoede te zijn. Vertrouw je de persoon die dit van je vraagt niet volledig, doe het dan niet. Criminelen maken gebruik van marktplaats advertenties en neppe vacatures om identiteitsbewijzen van mensen te verzamelen. Blijf dus altijd alert als je hierop reageert.

Tip 2: stuur je identiteitsbewijs veilig op

Als je je identiteitsbewijs opstuurt, doe het dan op een veilige manier, zelfs als je te maken hebt met een betrouwbare partij. De ontvanger kan nog zo betrouwbaar zijn, maar als je paspoort of ID bijvoorbeeld door een inbraak in een database op straat komt te liggen, dan wil je dat de belangrijke details onleesbaar gemaakt zijn. Hiervoor kun je de app “KopieID” van de overheid gebruiken.

Cybercrime verzekeren met een rechtsbijstandverzekering

In het begin van dit artikel stelden we de vraag of het mogelijk is om jezelf te verzekeren tegen de gevolgen van cybercriminaliteit. Het antwoord op deze vraag is dat dit zeker mogelijk is. Dit doe je met een rechtsbijstandverzekering consument en wonen, dan kun je gedekt zijn voor de gevolgen van cybercriminaliteit.

Let wel, de naam en dekking van een polis verschilt per verzekeraar. Het is dus verstandig om altijd goed de polisvoorwaarden door te nemen voor je een verzekering afsluit. Verzekeraars zijn namelijk vrij om te bepalen wat ze wel en niet vergoeden.