Tekst en foto: Ellen Toledo
Heemstede – Woensdag 24 april nam ecoloog Karin Albers een groep van zo’n twintig buurtbewoners van de Rivierenbuurt in Heemstede mee voor een interessante wandeling door de wijk. Op het parkeerterrein bij de Linge werden de bewoners ontvangen door Karin Albers, Kevin Sterk (beleidsmedewerker groen), Arjan Appelman (werkvoorbereider groen), Koen Siegrest (wijkbeheer en bewonerscontacten), Wendy Aangeenbrug (projectleider riolering en water) en Saskia van Dijk (openbare ruimte en speelbeleid) van de gemeente Heemstede. Karin Albers gaf een korte inleiding: “Ik ben ecoloog en heb verstand van planten, dieren, flora, fauna en het hele ecologische verhaal. Ik ben gespecialiseerd in natuur in de stad en vindt het superleuk om daar van alles over te vertellen”, legt ze uit. “We staan steeds op een bepaald plekje even stil met een bepaald onderwerp en thema. Aan het eind geven we mogelijkheden hoe u daar ideeën voor kunt aandragen en hoe u kunt meedenken over een nog mooiere groene wijk.”
Tijdens de wandeling vertelde Karin wat er allemaal groeit, bloeit en leeft in de wijk. Een dame vertelt enthousiast dat er veel egels zitten, dat volgens Karin te danken is aan het vele struikgewas en lage vegetatie in de wijk. Op de vraag waarom het niet zo goed gaat met de egel, legt Karin uit dat dit door verschillende factoren komt: betegelde tuinen, wegen, gif, slakkengif enz. Ze vertelt dat ook oeverbeschoeiingen langs slootkanten het voor bepaalde dieren, zoals egels, onmogelijk maken om vanuit het water weer op de kant te komen en verdrinken. ”Dus mocht u een tuin hebben die grenst aan dit soort beschoeiing, gewoon een klein trappetje maken. In vakjargon heten dat FUP’s, oftewel Fauna Uittreed Plaatsen”, geeft Karin de buurtbewoners als tip mee.
Aan het eind van de wandeling sprak Karin haar bezorgdheid uit over de verstening van de tuinen. “De verstening van tuinen is met stipt een factor van betekenis, zeker als je het landelijk bekijkt. Ik vind het in deze wijk nog erg meevallen, maar ook hier liggen wel echt zwaar versteende tuinen. De bewustwording wordt gelukkig bij de overheid, maar ook bij bewoners groter, dat het voor een gezond watersysteem enorm helpt dat er groen is en zeker niet betegeld. Hoe groener, hoe gevarieerder, hoe beter”, aldus Karin.
Na de wijkwandeling kregen de buurtbewoners een zakje bloemzaadjes en folders met tips hoe ze zelf voor meer biodiversiteit kunnen zorgen.
Foto: Karin Albers (rechts) neemt buurtbewoners van de Rivierenbuurt mee voor een interessante wandeling door de wijk