Heemstede – In het kader van ‘Adopteer een monument’ kwamen de twee participerende basisscholen op woensdag 20 maart bijeen in het raadhuis van Heemstede. Aan het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei geïnitieerde project is een gedichtenwedstrijd gekoppeld. Leerlingen van de Bosch en Hovenschool en de Kindcentrum De Molenwerf droegen hun ingezonden gedichten voor aan elkaar in aanwezigheid van loco- burgemeester Eveline Stam. Het was aan de loco-burgemeester om de twee winnaars bekend te maken.
Eva `t Hooft van de Bosch en Hovenschool en Viggo Diepenbroek van Kindcentrum De Molenwerf vielen in de prijzen en mogen hun gedicht opnieuw voordragen op 4 mei a.s. tijdens Dodenherdenking op de Vrijheidsdreef.
Met het project ‘Adopteer een monument’ komt de plaatselijke oorlogsgeschiedenis voor kinderen tot leven. Wat schuilt er achter een oorlogsmonument in hun buurt? Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.
Voorafgaande aan de voordrachten van de kinderen, vertelde Heemstedenaar Jacq Spann (84) over zijn ervaringen in Nieuw-Guinea. Als dienstplichtig marinier kwam de 84-jarige veteraan in de laatste Nederlandse strijd terecht, ook wel de ‘vergeten oorlog’ genoemd en gaf hij twee jaar van zijn leven voor de vrijheid. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend en heeft vele betekenissen”, verzekerde hij de kinderen. “Jullie kunnen het verschil maken door respect te tonen voor ieders mening, huidskleur of geaardheid. Kijk naar de overeenkomsten en niet de verschillen en corrigeer elkaar waar nodig.”
De prijswinnende gedichten
Kamp in oorlogstijd
De oorlog was niet fijn
De kampen waren klein
Iedereen moest schuilen
Ik hoorde mijn zusje huilen
We moesten naar een kamp
Het was een ramp
Ik at oud en droog brood
Het was de hongersnood
Er volgde weer een koude nacht
De Duitsers hadden veel macht
Uiteindelijk hadden de geallieerden ons bevrijd
Daardoor hadden we weer vrijheid
Viggo Diepenbroek
Mijn stoere opa!
Als vijfjarig jongetje de oorlog meemaken, dat is mijn opa.
Ik ben trots op hem, dat hoor je misschien wel aan mijn stem.
Nu heeft hij een fijn appartement met een lieve vrouw.
Maar in de oorlog was dat niet zo, hij was bang en wilde weg.
Het is gevaarlijk en hij had geen zeg.
Mijn opa is joods en daarom had hij het zwaar in die tijd.
Veel dingen waren verboden of je mocht daar niet komen.
Daarom is hij gevlucht met de trein.
Dat was niet fijn, je moest muisstil zijn en hopen dat het goed kwam.
Uiteindelijk is het goed gekomen en dat vind ik fijn.
Lieve opa, ik ben trots op jou en ik hou van jou.
Eva `t Hooft
Foto: Loco-burgemeester Eveline Stam bij de voorgedragen gedichten door de leerlingen. Foto aangeleverd door gemeente Heemstede.