Tekst en foto’s: Bart Jonker
Heemstede – Op de Kadijk in Heemstede, omzoomd door het fraaie natuurschoon van Groenendaal en de uitlopers van de Manpadslaan en de verderop gelegen buitenplaats Leyduin, plaatste wethouder Eveline Stam afgelopen maandag 18 maart aan weerskanten een bord om het verkeer attent te maken op de paddentrek, samen met vrijwilligster Edith Klaassen van Padden.nu en groenbeleidsadviseur van de gemeente Kevin Sterk.
Padden kunnen tijdens de paddentrek kilometers afleggen voor een geschikte paaiplaats aan het water. Meestal is dit hun geboorteplaats. Ieder jaar van begin februari tot eind maart gaan padden, maar ook kikkers en salamanders, trekken. Door het vroeg ingetreden en warme voorjaar van dit jaar, zijn ze al in februari snel op pad gegaan. Ze verlaten massaal hun winterverblijf om het water op te zoeken waarin de wijfjes hun eitjes afzetten. Deze worden door de mannetjes bevrucht. Het kleine mannetje zit bovenop het wijfje tijdens de paddentrek. Soms verdrinken wijfjes in het water, omdat de mannetjespad er nog bovenop zit.
Gevaarlijke oversteek
De paddentrek is niet zonder risico, want daarbij steken ze wegen over. Zo ook de Kadijk. De padden lopen bij voor hun gunstige omstandigheden, vooral in de nacht bij temperaturen boven de 6 graden en vochtig/regenachtig weer. “Als het te droog is graven ze zich in het zand om zich te beschermen tegen de droogte”, weet wethouder Eveline Stam te vertellen.
Helaas worden er vele padden doodgereden terwijl het toch al slecht gaat met deze nuttige en door de wet beschermde dieren. In onze omgeving gaat het om de gewone pad (Bufo bufo). Ze eten immers de hele zomer door insecten zoals muggen. Daarom is als eerst maatregel is gekozen voor waarschuwingsborden. Auto’s, brommers en fietsen kunnen ervoor kiezen stapvoets te rijden of een andere route te kiezen. Het bord moet mensen attent maken op de paddentrek om zo de paddenpopulatie zoveel mogelijk te beschermen.
Schokkend
Wethouder Eveline Stam vindt het schokkend dat zoveel padden de dood vinden door het verkeer tijdens de paddentrek. Ze vindt het belangrijk dat de paddentrek zoveel mogelijk doorgang kan vinden, zonder dat te veel padden slachtoffer worden van het verkeer. Ze beloofde om voor volgend jaar een speciaal groter bord te introduceren en bekijkt ook andere alternatieve haalbare maatregelen in de avond/nacht op de Kadijk.
Vijf soorten inheemse padden
Nederland kent vijf soorten inheemse padden. Omdat er wel meer kikvorsachtigen zijn die pad worden genoemd, maar niet tot de familie Bufonidae behoren, wordt de groep Bufonidea vaak aangeduid met ‘echte padden’. Er zijn soorten die algemeen zijn, maar eveneens soorten die maar op een paar specifieke plekken in ons landen te vinden zijn. De meest voorkomende padden in onze omgeving is de gewone pad. Ook de rugstreeppad (Bufo calimata) kan af en toe voorkomen. Deze twee soorten behoren tot de familie ‘echte padden’. Alle in Nederland voorkomende padden lijken qua gedrag en leefwijze erg veel op elkaar.
Gewone pad
De gewone pad is een soort die het meeste te vinden is in bossen, maar ook in tuinen en in parken. De voortplanting vindt in allerlei soorten wateren plaats. De gewone pad is een van de weinige amfibieën die zich kan handhaven in aanwezigheid van vis.
Rugstreeppad
De rugstreeppad is een soort die vooral leeft bij rivieren en in de duinen, vanwege de voorkeur voor droge, zandige bodems. Hij is te herkennen aan de kenmerkende gelige rugstreep. De voortplanting geschiedt in snel opwarmend water. Deze pad kan grote afstanden afleggen, tot wel vijf kilometer. Het is een echte trekpad.
Knoflookpad
De kleinere knoflookpad (Pelobates fuscus), komt voor in het oosten van Nederland en produceert een onaangename knoflookreuk bij gevaar, waaraan de soort de naam dankt.
Geelbuikvuurpad
In Limburg huist de geelbuikvuurpad (Bombina variegata). De geelbuikvuurpad is een padachtige kikker die veel in het water verblijft, ook tijdens de zomer. De geelbuikvuurpad is de enige dagactieve soort in ons land. Deze soort is zeer zeldzaam en alleen in Zuid-Limburg waarneembaar.
Vroedmeesterpad
In Limburg is ook de laatse paddensoort uit ons land te vinden, de vroedmeesterpad (Alytes obstetricans). Het is een kleine padachtige kikker die tot zo’n 5,5 centimeter groot kan worden. Ze zijn bruin tot grijs gekleurd met kleine roodachtige wratten. Het is de enige soort die op het land paart. Op enkele plekken elders in Nederland is deze pad ook uitgezet.
Meer informatie op Padden.nu.
Foto boven: Wethouder Eveline Stam en Edith Klaassen bij het paddentrek-bord.