Bloemendaal – Voor een flink deel van de patiënten die een bezoek brengt aan de huisarts is een medische behandeling nodig, maar vraagt de patiënt wel om een oplossing. De huisarts wil deze patiënt ook graag op een goede manier helpen. ‘Welzijn op Recept’ kán hiervoor een middel zijn.
Afgelopen vrijdag tekenden de bestuurders van gemeente Bloemendaal, Huisartsen coöperatie Zuid Kennemerland (HZK), Welzijn Bloemendaal en ZONH samen met huisartsenpraktijk Overveen een intentieverklaring waarin zij aangeven de intentie te hebben om de samenwerking tussen medisch- en sociaal domein in Bloemendaal te versterken. Het eerste initiatief hiervoor is het uitrollen van ‘Welzijn op Recept’ in alle kernen van de gemeente Bloemendaal. Bij Welzijn op Recept verwijst de huisarts patiënten door naar een welzijnscoach. Welzijn Bloemendaal investeert al een aantal jaar in de samenwerking met de huisartsenpraktijken in de gemeente. De welzijnscoach heeft zichzelf voorgesteld bij een aantal huisartsenpraktijken en alle praktijken kunnen patiënten eenvoudig verwijzen via ZorgDomein. Tijdens een evaluatie tussen huisartsenpraktijk Overveen, Welzijn Bloemendaal en ZONH bleek dat alleen een gezamenlijk digitaal platform niet genoeg is.
“De samenwerking moet versterkt worden door het maken van goede werkafspraken, gezamenlijke doelen en ambities én regelmatig checken of het nog werkt”, zegt Nout Waller, bestuurder van HZK. Hij hoopt dat in 2024 alle huisartsenpraktijken in Bloemendaal mee doen aan Welzijn op Recept. Daar sluit de bestuurder van ZONH, Peter Vlaandere, zich graag bij aan: “ZONH verbindt en ondersteunt de gezondheidszorg in heel Noord-Holland. Om de zorg voor de inwoners toegankelijk en bereikbaar te houden is samenhangende zorg nodig die aansluit bij lokale vraagstukken en kenmerken. Een kenmerk van gemeente Bloemendaal is bijvoorbeeld dat er veel sociale activiteiten zijn. Het is belangrijk dat huisartsen en praktijkondersteuners weten dat de activiteiten van Welzijn Bloemendaal hen kunnen ondersteunen bij de zorg van patiënten”.
Johan van Buren, bestuurder van Welzijn Bloemendaal, bevestigt dit: “Onze welzijnscoaches helpen mensen om de aandacht te verleggen van de klachten of beperkingen die mensen hebben, naar wat nog wél kan. Voorbeelden zijn: creatieve activiteiten; samen eten of koken; zelf als vrijwilliger aan de slag; sport en bewegen of een combinatie hiervan. Het gaat om activiteiten die het welzijn van mensen verhogen”. Dit laatste is ook een belangrijke reden dat de gemeente is aangehaakt. Wethouder Sociaal Domein, Attiya Gamri, verwoordt het als volgt: “Dit initiatief past naadloos in de ambities van ons nieuwe beleidsplan Sociaal Domein. Bijvoorbeeld dat we een gezonde, toegankelijke, fysieke omgeving maken voor alle Bloemendalers, die uitnodigt tot een gezonde leefstijl, tot bewegen en elkaar ontmoeten. Daarbij hoort dat alle inwoners in een kwetsbare positie passende ondersteuning krijgen, zo dicht mogelijk bij huis.”
Foto: Na het tekenen van de samenwerking was er een fotomoment voor huisartsenpraktijk Overveen. Daar gezondheid hand-in-hand gaat met goede voeding kregen alle betrokken van de gemeente een stuk fruit aangeboden. Foto aangeleverd door Welzijn Bloemendaal.