Door Eric van Westerloo
Heemstede – Het rapport van de Rekenkamer over de besteding van de Eneco-gelden bracht de nodige discussie. Het ingehuurde bureau had drie opdrachten echter kon er maar één aannemen, omdat zij in een andere rol betrokken zijn bij het WCP (wegcategoriseringsplan). Leden uit de commissie Financiën vonden dat er dan voor een andere bureau gekozen had moeten worden door de rekenkamer. Het onderzoek beperkte zich nu slechts tot een historische relaas van feiten tijdens de besluitvorming.
In de Heemsteder van 17 januari heeft u de conclusies kunnen lezen. Als aanvulling daarop is het duidelijk dat de miljoenen die zijn genoemd nog lang niet allemaal zijn uitgegeven. Veel staat als gereserveerd aangemerkt. Omdat het bedrag voor het WCP zo hoog is (9 à 13 miljoen), wilde de commissie daar graag over spreken, maar dat paste niet binnen de behandeling van dit stuk. Er bestaat wel grote behoefte bij de commissie om het hele WCP-plan nog eens tegen het licht te houden. Hierover volgt later dit jaar wel weer een uitgebreide discussie.
In het rapport dat voorligt hekelt zowel de Rekenkamer als de externe onderzoeker de communicatie tussen bestuur en gemeenteraad. Wie had nu het voortouw en waarom zijn de spelregels gaandeweg veranderd? Van participatie is geen sprake geweest, het college vond dat op dit onderwerp ook niet nodig.
Het rapport werd aangenomen door alle fracties, maar echt bevredigend was de gang van zaken niet.
Ambtswoning
Er was al eerder een discussie geweest wat te doen met de huidige ambtswoning op de Molenlaan. De woning voldoet niet aan de energie-eisen voor gemeentelijke gebouwen (2030 label A). Aan het pand moet nog het nodige gebeuren: o.a. de vloer op de begane grond en spouwmuurisolatie. Verder zijn vrijwel zeker de keuken en de badkamer gedateerd. Ook moet de beveiliging op orde komen en ook dat loopt in de papieren. Er is een potje onderhoud beschikbaar, maar onvoldoende om de +/- 80.000 euro die nodig is voor label A te betalen. De gemeente moet dus gaan investeren. Daarna betaalt de nieuwe burgemeester huur tot maximaal 18% van zijn salaris. De huurprijs is gekoppeld aan de WOZ-waarde, met 18% van het salaris kom je er dan niet. De meerkosten aan de dan vastgestelde huur komen dan voor rekening de gemeente.
Er was een andere optie nl. het pand verkopen; de opbrengst is volgens een makelaar 1,5 miljoen. Vervolgens voor een lager bedrag een ander pand aankopen en dat eventueel aanpassen. Dan zou er mogelijk geld overblijven. O.a. D66 is voorstander van deze optie. Een meerderheid van de partijen opteren voor het behoud van het huidige pand. Het zal nl. niet eenvoudig zijn in Heemstede een geschikt pand te vinden voor een bedrag ver onder de 1.5 miljoen voor een groot gezin. Jan Verhagen (HBB) brak een lans voor het huidige pand, omdat hij vindt dat een burgemeester enige statuur heeft en daarom ook een bij zijn of haar functie passende woning moet hebben. D66 legt zich neer bij de keuze van de meerderheid en aldus wordt besloten Molenlaan 4 op te knappen en beschikbaar te stellen aan de nieuwe burgemeester.
Foto: Raadhuis Heemstede. Foto: Bart Jonker.